IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция беше предупредена, че може да не получи допълнителна помощ

Според анализатори Гърция ще има нужда от допълнителни 60 млрд. до 80 млрд. евро през следващите две години

17:39 | 17.05.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Гърция беше предупредена, че може да не получи допълнителна помощ

Гърция трябва да предприеме широкомащабни и болезнени реформи преди европейските лидери да обсъдят удължаване на матуритета по дълга на страната, заяви премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер, цитиран от Financial Times.

Юнкер повтори строгото послание, отправено към Атина от европейските финансови министри на срещата в понеделник, на която те настояха Гърция да ускори изпадналата в застой приватизационна програма и да предприеме решителни стъпки за справяне с финансовата криза.

Ако Атина направи това, тогава страните от еврозоната ще обсъдят възможността за удължаване на матуритета по гръцкия дълг - мярка, получила известност като „репрофилиране“ на дълга или „меко преструктуриране“.

Юнкер, който е президент на съвета на финансовите министри от еврозоната, както и други европейски лидери, включително германският канцлер Ангела Меркел все пак изключиха възможността за по-голямо преструктуриране, за което настояват редица икономисти, поради опасенията, че подобно събитие ще причини допълнителни сътресения в еврозоната.

„Гърция трябва да проведе огромни реформи. Гърция трябва бързо, много бързо да приватизира много компании“, подчертава Юнкер.

„Ако Гърция положи всички тези неприятни усилия... тогава ние ще разгледаме възможността да позволим меко преструктуриране на гръцкия дълг. Аз оставам категорично против мащабно преструктуриране на дълга“, допълва той.

На срещата си в понеделник финансовите министри одобриха 3-годишен спасителен пакет за Португалия в размер на 78 млрд. евро и потвърдиха кандидатурата на Марио Драги, шефът на италианската централна банка, за поста на президент на Европейската централна банка (ЕЦБ). Драги се очаква да поеме президентския пост от Жан-Клод Трише през ноември.

Според анализатори Гърция ще има нужда от допълнителни 60 млрд. до 80 млрд. евро през следващите две години. Срещу обещания за реформи и приватизация, миналата година страната получи спасителен пакет от 110 млрд. евро.

Юнкер потвърди, че Гърция „не изпълнява поетите ангажименти“.

Австрийският финансов министър Мария Фектер използва подчертано остри думи, когато заяви, че Гърция няма да получи повече пари, „докато не си напише домашното“.

„Не може да обещавате и после да не извършвате никаква приватизация“, допълва Фектер. „Състоянието на Гърция е същото, каквото беше през 70-те години. Така нещата не могат да продължават. Ако чрез измами сте успели да се вмъкнете в еврозоната, тогава сега ще се наложи да наваксате с домашното. Това домашно е необходимо, за да останете в една стабилна еврозона“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
finansa
преди 12 години
Да-даааа,чакайте гръка да се вразуми,да започне да бачка здраво и да харчи малко...ехехехехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още