IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Торонто и Лондон се отказаха от сливане

Двете финансови институции са преценили, че няма да могат да получат съгласието на две трети от акционерите на компанията оператор на борсата в Торонто

11:23 | 30.06.11 г.
<p>
	Томас Клоит, главен изпълнителен директор на TMX Group. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Томас Клоит, главен изпълнителен директор на TMX Group. Снимка: Ройтерс

Операторът на борсата в канадския град Торонто TMX Group и Лондонската фондова борса се отказаха от плановете си за обединение, съобщи ИТАР-ТАСС.

Съобщението дойде по-малко от денонощие преди окончателното гласуване на акционерите в Торонто, на което трябваше да се решава въпросът за сливането, което би формирало седмата най-голяма борса в света по обем на операциите.

„Стана очевидно, че при гласуването на акционерите няма да може да се получи мнозинство от две трети, което е необходимо за одобряване на сделката по сливането на борсите“, се посочва в изявление на двете финансови институции.

С обявяването на провала на сделката, оценена на над 3 млрд. долара, ръководството на TMX Group се съгласи да изплати на Лондонската фондова борса неустойка от 10 млн. долара.

„Макар и да не се обединяваме с лондонската борса, нашите операции се извършват на надеждна основа и аз съм абсолютно убеден в успеха на нашата компания в бъдеще“, заяви главният изпълнителен директор на най-голямата канадска борса Том Клоит.

Сега за контрол върху TMX Group ще претендира финансовият консорциум Maple Group, който обединява 13 канадски пенсионни фонда, банки и застрахователни компании.

Представителят на консорциума Люк Бертран в публикувано изявление изрази надежда, че ръководството на борсата в Торонто, което до момента решително възразяваше на предложенията за закупуване от Maple Group, “ще успее да започне диалог, издържан в позитивен тон“.

Стойността на TMX Group се оценява на 2,99 млрд. долара. Тя контролира и борсата в Монреал, където се осъществяват операции с деривативни инструменти, както и борсата за природен газ и притежава пакет акции в борсата в Бостън.

За да поеме контрола върху TMX Group, консорциумът Maple Group ще трябва да получи одобрението на Комисията за ценни книжа на провинция Онтарио и канадското Бюро за защита на конкуренцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още