IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът в еврозоната с пети пореден спад през юли

Понижава се и бизнес доверието, като най-лоши резултати са отчетени в индустрията, услугите и продажбите на дребно

14:11 | 28.07.11 г.
Бизнес климатът в еврозоната с пети пореден спад през юли

Бизнес климатът в еврозоната през юли е регистрирал спад за пети пореден месец, съобщиха от пресслужбата на Европейската комисия.

Намалението отразява преди всичко очакванията за забавяне на производството и спад в произведената продукция. Мениджърите са песимистично настроени за бъдещите поръчки и износа.

Европейската комисия съобщи и за влошаване на бизнес доверието през юли, както в еврозоната, така и в рамките на Европейския съюз.

Индексът, измерващ бизнес доверието в еврозоната, е паднал до 102,4 пункта. До 103,2 пункта е намалял индексът, отразяващ бизнес доверието в Европейския съюз.

Спадът се дължи на влошаване на бизнес доверието във всички икономически сектори, като най-лоши резултати са отчетени в индустрията, услугите и продажбите на дребно.

Според статистиката най-много е паднало бизнес доверието в Италия (-4,5 пункта), Испания (-2,7 пункта), Холандия (-2,1 пункта), Германия (-1,8 пункта) и Великобритания (-1,4 пункта). Слабо подобрение отбелязва бизнес доверието в Полша (+0,4 пункта)

Мениджърите в сектора на услугите очакват намаляване на търсенето в близко бъдеще. В търговията на дребно основният мотив за песимистичните настроения е свързан с потребителските нагласи, които се движат от равнището на безработица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още