IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгия трябва да намери още 10 млрд. евро за сформиране на бюджета за 2012 г.

Световната финансова криза не е научила на нищо белгийските банки, твърдят експерти от изданието Test-Achats след експеримент с искане за ипотечен кредит

15:28 | 17.10.11 г. 2
Белгия трябва да намери още 10 млрд. евро за сформиране на бюджета за 2012 г.

Белгия трябва да намери 10 млрд. евро допълнително, за да успее да балансира бюджета за 2012 г. така, че да удовлетворява критериите на еврозоната, съобщи днес местната телевизия RTBF, цитирана от ИТАР-ТАСС.

„Стратегическата цел е да се оформи бюджет, дефицитът в който да не надхвърля 2,8%, а за целта трябва да бъдат открити около 10 млрд. евро допълнителни средства“, посочват от медията.

По този начин Белгия се надява да се вмести в изискванията на основния за еврозоната Пакт за стабилност и растеж, според който бюджетният дефицит на страните-членки не трябва да надхвърля 3%.

Белгийските политически партии, които през миналата седмица успяха да сформират управляваща коалиция след безпрецедентната година и половина без изпълнителен орган на властта, днес започнаха обсъжданията за създаването на проектобюджет за 2012 г., като трябва да представят основните му характеристики на антикризисната среща на високо равнище на Европейския съюз в Брюксел на 23 октомври.

Сред възможните източници на допълнително финансиране лидерът на управляващата коалиция Елио ди Рупо вече посочи нов данък върху банките, увеличаване на данъка при получаване на наследство, повишаване на ДДС и намаляване на разходите за отделни социални дейности и по-конкретно промени в пенсионната система.

През миналата година бюджетният дефицит надхвърли 4% от БВП на страната, а дълговете ѝ достигат 96,7% от БВП.

Последна актуализация: 20:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
не ги мисля аз, целия ЕС работи за да живеят добре точно те. все пак централата е там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
simo.smo
преди 12 години
Интересно ми е колко ли пари ще отдели Белгия за да спаси Дексия за 2012 и до колко тази сума е близка до 10 милиарда. Някъде бях чел за 100 милиарда за период то няколко години ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още