IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC: "Събитие" с еврото ще доведе до Голямата депресия II

Според Дейвид Блуум, анализатор в банката, напрежението на пазара в момента е по-силно, отколкото след краха на Lehman Brothers

12:12 | 07.11.11 г. 37
HSBC: "Събитие" с еврото ще доведе до Голямата депресия II

Тъй като не се вижда краят на дълговата криза в еврозоната, събитията в Гърция и Италия изглежда ще определят настроението на инвеститорите през следващите няколко дни, се посочва в коментар на CNBC. Дали това ще бъде задържането на Берлускони на власт, или преговорите за формирането на новото гръцко правителство, няма значение - невъзможно е да се игнорира европейската дългова криза.

Анализатори в британската банка HSBC търсят онова, което те сами наричат „парадигма включване на риска – изключване на риска“, и за което смятат, че е определяща черта на пазара след началото на финансовата криза през 2007 г.

„Последните събития в еврозоната водят до допълнително засилване на парадигмата включване на риска – изключване на риска. През миналата седмица тя почти се превърна в карикатура на самата себе си: наблюдавахме изключителна еуфория въз основа на предложения спасителен пакет, последвана няколко дни по-късно от силно отчаяние, предизвикано от перспективата за референдум в Гърция“, заяви Дейвид Блуум, ръководител на отдела за световни валутни стратегии в банката.

„Тези драматични промени в настроенията доведоха до обрати в цените на рисковите активи“, добавя той.

Блуум твърди, че участниците на пазара вече сравняват настоящата гръцка криза с Lehman Brothers.

„Напрежението на пазара в момента е доста по-силно, отколкото след краха на Lehman, но събитието, което притеснява хората, все още не се е случило. Въпреки това усещането за възможността за такова събитие вече тласкат пазарите към нечувани нива“, предупреждава той. Когато събитието, каквото и да е то, се случи наистина, това ще бъде много лоша новина за световната икономика, смята експертът.

„Където и да се случи всъщност събитието, то ще доведе до Голямата депресия II”, убеден е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 22
Патилан
преди 12 години
Дянков: България печели от кризата в Гърция. "България печели от кризата в Гърция и това предизвиква известно злорадство". Това е заявил финансовият министър Симеон Дянков в интервю за германския Die Welt. Винаги сме казвали, че трябва да свиваме разходите и да съкращаваме работни места, за да е в ред бюджетът ни.....А КОЛКОТО до този Дянков. МОЕТО МНЕНИЕ Е, ЧЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ВЪРЗАН на ЛЕГЛО с БЕЛИ ЧАРШАФИ, и то с "МНОГО ДЕБЕЛИ ВЪЖЕТА"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 12
Патилан
преди 12 години
Аз не говоря ли същото.......?Главните виновници, които са наливали най-безотговорно пари на Гърция, Ирландия, Португалия и други закъсали длъжници, са големите френски и германски банки, плюс подгласнички от Холандия, Великобритания и още няколко богати държави. Щом изпищяха, че имат несъбираеми кредити за стотици милиарди, техният проблем се превърна в проблем на собствените им правителства, които усетиха риск от дестабилизация на националните си икономики, както и на еврозоната в цялост. Еврозоната изпадна в катастрофална криза, защото бе зачената на честна дума и без имунна система срещу злоупотреби. Нейният механизъм за самоконтрол бе пожелателен и разчиташе, че правителствата не лъжат. Оказа се, че някои лъжат на едро, и то от самото начало на общата европейска валута, като вкарват държавите си в свръхзадлъжнялост. Сега проличава, че всичко се е знаело от самото начало, но най-големите държави от Еврозоната съзнателно са си затваряли очите. Тоест, едни са лъжели нагло, а други са искали лъжата да мине. Защо? Защото големите банки, които са отпускали кредити и които имат влияние върху правителствата в своите държави, са заинтересовани да пласират колкото може повече от своята "стока-евро". А тяхната стока са парите, които продават по-скъпо, отколкото струват. Логиката им бе следната: вземаш парите сега, харчиш ги веднага, осигуряваш си комфорт, а дълговете ще ги плащат други, когато няма да си на власт. Правилото е: взимай повече, за да се тревожи след време онзи, който ги е дал, а не който ги е взел !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
BigBear
преди 12 години
Има твърде много страх от очакването да се случи нещо ужасно свързано с дълговете и това продължава твърде много време.Може би лошите ефекти са калкулирани в повече от реалния им ефект ако се случат. Има ли някъде брояч на употребата на думи в Интернет - искам да видя графика на думата криза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
Pyramid
преди 12 години
Психически /не/стабилните сега, по кризисно време, са точно толкова, колкото са били и преди кризата. Просто, сега нещата се оголват и слабите нерви лъсват. С всички неприятни последици, разбира се. Обаче, не ЕС е виновен за кризата, а спекулативният характер на половината пари, "направени" ПРЕДИ кризата. Това са ИЗМИСЛЕНИ пари, без икономическа основа под тях и, нормално е, да са нестабилни. Както те, така и онези, които попадат в обсега им. Защо ли ми се върти из ума, че, единственото бързо средство за тяхното неутрализиране е една шокова, хиперинфлация? Гадно и горчиво лекарство, обаче, поне ще съкрати агонията. както казват, "-По-добре ужасен край, отколкото ужас без край"...или нещо от този род.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 10
Патилан
преди 12 години
Западните страни вече 500 години ядат и пият за сметка на останалите. ЕС озлоби хората, не вярвам на илюзии, еврозоната е капан за наивници, от който излизането ще е болезнено за всички! Защо вездесъщите капиталисти се оказаха толкова безпомощни и как е възможно толкова безразсъдно да се управляват водещите икономики?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 12
Патилан
преди 12 години
Това са последиците от ЕС. Никога преди не е имало толкова висока безработица, социално напрежение и психически нестабилните хора. Никога преди ЕС хората не са се чуствали толкова заплашени за препитанието си. Преди хората бяха по-стабилни психически. Сещате ли се какво правят психически нестабилните хора - буйстват. Скоро ще има невиждана досега вълна от бунтове и стачки в Запдна Европа. Е, пък ние пак ще гледкаме кротко. Хората изнемогват. Ужасно е да гледаш как бедността притиска все повече и повече хора. Но иззад черните стъкла на държавните лимузини това, не се забелязва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 12
Патилан
преди 12 години
Луднахме в кризата. Самоубийците се увеличиха:40-годишна жена с психични отклонения хвърли в смут столичните ченгета. Драмата започнала минути след осем сутринта в сряда. Трима полицаи отишли на адреса на Ваня Михайлова в квартал Лозенец, за да я отведат принудително на лечение в психиатрична клиника.Вместо тихомълком да я откарат до лудницата, жената успяла да им се изплъзне и се затворила в една от стаите на дома си. Минути по-късно Ваня вече била на терасата на осмия етаж в кооперацията на ул. Цветна градина.В средата на август на пътя София Сливница загина 55-годишен мъж при катастрофа. Камикадзето се блъсна челно с автомобила си в автобус. Шофьорът на колата загина на място, а четирима пасажери от рейса бяха ранени.Преди две седмици в Пловдив пък полицаи спасиха от самоубийство 60-годишен мъж, който заплашваше, че ще скочи от 15-ия етаж. Униформените успяха да го издърпат за дрехите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още