IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК е получила писмени гаранции от гръцката опозиция за кредитното споразумение

Писмото ще бъде обсъдено през следващата седмица на съвместно заседание с Еврогрупата, съобщи говорител на Европейската комисия

15:56 | 25.11.11 г.
ЕК е получила писмени гаранции от гръцката опозиция за кредитното споразумение

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу е получил писмо от гръцката опозиция, съдържащо гаранции за изпълнение на кредитното споразумение, което бе съгласувано в края на октомври, съобщи говорителят на ЕК Оливие Байи, цитиран от РИА Новости.

Според Байи посланието ще бъде анализирано от висшия орган на изпълнителната власт в Европейския съюз.

„Обсъждането на това писмо трябва да се проведе през следващата седмица в рамките на Еврогрупата, която заедно с ЕК поиска писмени гаранции от всички гръцки партии, подкрепящи настоящото правителство“, уточни говорителят.

На 23 ноември пресслужбата на дясноцентристката гръцка опозиционна партия Нова демокрация съобщи, че нейният лидер Андонис Самарас е изпратил писмо до ръководствата на ЕК, Еврогрупата, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, в което потвърждава ангажимента си към кредитното споразумение.

Това стана въпреки многобройните изявления на Самарас, че отказва да подпише писмо с такъв текст, тъй като то унижава гръцкото национално самочувствие и че устните гаранции са достатъчни.

Европейските лидери отказваха да деблокират поредния транш от 8 млрд. евро от първия спасителен финансов пакет за Гърция, докато не получат писмено потвърждение от опозицията, че тя е ангажирана с изпълнението на споразумението, което предвижда отписване на част от гръцкия дълг и по-нататъшното финансиране на страната.

Лидерите на трите гръцки парламентарно представени партии, които на 11 ноември сформираха коалиционно правителство начело с Лукас Пападимос, се задължиха да осъществят решенията на ЕС от 26 октомври 2011 г. и да провеждат икономическа политика, произтичаща от тези решения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още