fallback

Големият бизнес се подготвя за възможен колапс на еврото

Мултинационалните корпорации се опитват да намалят рисковете като прехвърлят фондове към инвестиционни убежища и ограничават второстепенните си разходи, пише FT

12:39 | 30.11.11 г. 16
Автор - снимка
Създател

Международните компании разработват извънредни планове за действие в случай, че еврозоната наистина се разпадне, съобщава Financial Times, позовавайки се на интервюта с десетки изпълнителни директори на мултинационални корпорации.

Загрижени, че лидерите на еврозоната няма да успеят да овладеят дълговата криза, мениджърите изтъкват, че се чувстват длъжни да защитят бизнесите си от евентуалния колапс на валутния съюз – сценарий, който вече не може да бъде отхвърлян с лека ръка.

Когато германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози намекнаха за възможността Гърция да напусне еврозоната по-рано този месец, това беше първият случай, когато високопоставени европейски представители се осмелиха да поставят под въпрос устойчивостта на 13-годишния експеримент с еврото.

„Започнахме да се замисляме как ще изглежда едно евентуално разпадане на еврозоната“, казва Андрю Морган, президент на Diageo Europe. „Ако нещо се случи с еврото, тогава ще попаднем в коренно различна ситуация. Когато страните започнат да напускат еврозоната ще станем свидетели на масивна девалвация и вносните стоки ще станат много, много скъпи“, допълва той.

Опасенията на мениджърите се задълбочават, въпреки че финансовите министри от еврозоната обмислят дори още по-радикални решения за справяне с дълговата криза, включително възможността Европейската централна банка (ЕЦБ) да предостави заеми на закъсалите страни чрез Международния валутен фонд (МВФ).

Производителите на автомобили, енергийните компании, компаниите за потребителски стоки, както и другите мултинационални корпорации се опитват да минимизират рисковете като прехвърлят фондове към инвестиционни убежища и ограничават второстепенните си разходи. Siemens, германският инженерен конгломерат, създава своя собствена банка, за да може чрез нея директно да депозира фондове в ЕЦБ.

Необходимостта от спешни мерки отдавна е мантра за всички инвеститори, попаднали в капана на дълговата криза в еврозоната. За тяхно разочарование обаче политиците сякаш са по-заинтересовани от това да купуват време, отколкото да предприемат конкретни стъпки за генерално решаване на проблемите, казва Ричард Милн, директор на компания, базирана в Лондон.

Тази седмица се приема за критична от много инвеститори поради предстоящите аукциони в Италия, Испания, Белгия и Франция.

Много пазарни участници са убедени, че краят на играта ще настъпи „в последната минута преди полунощ“, когато ЕЦБ започне да изкупува облигации в огромни количества. „Не знам колко остава до полунощ, но навън е ужасно тъмно“, коментира инвеститор.

Според някои бизнеси с глобално присъствие, разпадането на еврозоната ще е тежко, но не и неконтролируемо. „Подготвили сме груб анализ на последствията в случай, че Португалия напусне еврозоната“, казва Юрген Дитер Хофман, финансов директор на Volkswagen Autoeuropa, португалското подразделение на германския автомобилен гигант. „Заключенията са, че като цяло ефектът за нашата компания няма да е толкова негативен, тъй като сме износител, който е част от международна група“.

Някои френски, италиански и испански компании посочват, че имат разработени планове за действие в случай на сериозни финансови и икономически сътресения, които обаче не включват колапс на еврозоната. Според тях съществува риск, че подобни слухове могат да окажат допълнителен натиск върху стабилността на валутния съюз. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:55 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още