IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P може да понижи рейтинга ААА на ЕС

Международната рейтингова агенция взе на мушка и най-големите банки в еврозоната

10:25 | 08.12.11 г.
S&P може да понижи рейтинга ААА на ЕС

Международната рейтингова агенция Standard & Poor`s включи в списъка за преразглеждане с възможност за понижаване дългосрочния кредитен рейтинг на Европейския съюз, който в момента е на максималното ниво ААА, се посочва в съобщение на официалния уебсайт на агенцията, цитирано от РИА Новости.

Същевременно Standard & Poor`s потвърди краткосрочния рейтинг на ЕС на ниво А-1.

Решението на агенцията бе взето, след като преди 2 дни тя внесе в списъка за преразглеждане на дългосрочните рейтинги с възможност за понижаване 15 държави-членки на еврозоната и 3 дни, след като бе публикувана прогноза за вероятността икономиката на региона да навлезе в рецесия още през първото тримесечие на 2012 г.

„Внасянето в списъка за преразглеждане отразява тревогата ни за евентуалното влияние на способността в бъдеще държавите-членки на еврозоната да обслужват дълга си“, отбелязват от агенцията, припомняйки, че 62% от приходите в бюджета на ЕС идват от страните от еврозоната.

Също тази нощ Standard & Poor`s внесе в списъка за преразглеждане с възможност за понижаване на рейтингите на някои от най-големите европейски банки.

Сред тях са германските Deutsche Bank и Commerzbank, френските Societe Generale, BNP Paribas, Natixis и Credit Agricole, холандската Rabobank, италианските Intesa Sanpaolo и Unicredit, се посочва в друго съобщение на агенцията.

Възнамеряваме да извадим рейтингите им от списъка за преразглеждане веднага след приключването на преразглеждането на дългосрочните национални рейтинги, пише в документа.

Там се подчертава също, че рейтингите на Австрия, Белгия, Финландия, Германия и Холандия могат да бъдат понижени с една степен, а тези на Франция, Естония, Ирландия, Италия, Малта, Португалия, Словакия, Словения и Испания – с до две степени.

Внасянето в списъка за преразглеждане за евентуално понижение означава, че за съответния рейтинг съществува 50% вероятност да бъде понижен през следващите 90 дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още