IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгия и Холандия емитираха първи съкровищни бонове за новата година

ЕИФС пък избра Credit Suisse, Deutsche Bank и Societe Generale за консултанти по емитирането на 3-годишни облигации

16:58 | 03.01.12 г.
Белгия и Холандия емитираха първи съкровищни бонове за новата година

Белгия и Холандия днес осъществиха първа емисия на държавни облигации сред страните от еврозоната, като доходността по ценните книжа на Белгия се понижи, съобщи ИТАР-ТАСС.

Белгия емитира съкровищни бонове за общо 2,435 млрд. евро, като за 3-месечните бяха получени 1,28 млрд. евро при доходност от 0,264% годишно в сравнение с 0,78% при предишния аукцион на държавни ценни книжа с аналогичен матуритет, а търсенето им надхвърли предлагането 2,13 пъти.

От 6-месечните съкровищни бонове бяха набрани 1,155 млрд. евро при доходност от 0,364% при 2,438% при предишната емисия на ценни книжа със същия срок на погасяване при двойно презаписване.

За холандски 3-месечни съкровищни бонове бяха получени 2,99 млрд. евро при нулева доходност, като на предишния аукцион на книжа със същия матуритет бе постигната отрицателна доходност от 0,007%.

Холандски съкровищни бонове с матуритет през декември набраха 1,66 млрд. евро при доходност от 0,05% годишно.

2012 г. обещава да бъде изключително сложна за световния пазар на частен заемен капитал, тъй като водещите индустриални държави ще трябва да емитират държавни облигации на стойност 7,6 трлн. долара.

Междувременно от Европейския инструмент за финансова стабилност (ЕИФС), цитирани от РИА Новости, съобщиха, че са избрали Credit Suisse, Deutsche Bank и Societe Generale за консултанти по емитирането на 3-годишни облигации на стойност 3 млрд. евро.

Емисията ще бъде проведена скоро в зависимост от условията на пазара, се уточнява в съобщението.

Спасителният фонд на еврозоната емитира краткосрочни (с матуритет от няколко месеца), средносрочни и дългосрочни (10 годишни) облигации, за да подпомага Ирландия и Португалия, като това ще е третата емисия на ценни книжа с 3-годишен срок на погасяване.

Външната подкрепа за Ирландия на стойност до 67,5 млрд. евро от Европейския съюз и Международния валутен фонд бе одобрена в края на 2010 г., като от тази сума ЕИФС трябва да отпусне до 17,7 млрд. евро.

Помощта за Португалия на стойност 78 млрд. евро бе съгласувана през май 2011 г., а ЕИФС отговаря за осигуряването на 26 млрд. от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още