IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: Най-трудното пред еврозоната предстои, но тя ще оцелее

Гърция ще избегне фалита, ако някой продължи да "пише чекове", прогнозират експерти, анкетирани от Ройтерс

19:10 | 11.01.12 г. 1
Икономисти: Най-трудното пред еврозоната предстои, но тя ще оцелее

Най-лошото пред еврозоната предстои, но валутният съюз ще оцелее през 2012 г. Около това мнение се обединиха икономисти, анкетирани от Ройтерс.

Само 9 от анкетираните 64 експерти са заявили, че еврозоната вече е преодоляла дълговата криза, а други 10 са на мнение, че валутната общност на Европа ще се разпадне. Останалите обаче са убедени в точно обратното.

Болшинството от участниците в допитването са убедени, че Франция ще изгуби топ рейтинга си. Анализаторите предупредиха също така, че кредитните рейтинги на Белгия, Италия и Испания ще претърпят допълнително понижение.

Мнението на повечето от анкетираните икономисти е, че Гърция ще избегне фалитът през март, каквито опасения изрази преди дни премиерът на страната.

В момента Атина се опитва да договори опрощаване на половината държавен дълг от страна на частния сектор, както и да си осигури допълнително финансиране от европейските си партньори.

“Ако някой продължи да пише чекове, Гърция ще оцелее. Нищо, че жилищният сектор е под изключителен натиск, а банковата система се разпада”, посочва Джеймс Никсън от Societe Generale.

Резултатите от проучването на агенцията показват известно подобрение на доверието в еврозоната в сравнение с миналата година. Ройтерс припомня, че през ноември миналата година водещи политици и учени бяха категорични, че валутният съюз на Европа няма да преживее кризата.

Агенцията обаче предупреждава, че повечето от участниците в настоящето проучване работят във водещите банки от еврозоната, които са най-губещи от сътресенията. Затова е и много вероятно експертите да защитават работодателите си с отговорите, които са дали.

В края на миналата година Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да налее в банковата система на еврозоната близо 500 млрд. евро под формата на тригодишни заеми за финансовите институции. Четири пети от анкетираните експерти заявяват, че този ход на ЕЦБ е дал глътка въздух на банките и е облекчил натиска върху централната институция да печата пари.

Част от този ресурс според икономистите е бил инвестирал в правителствени ценни книжа, изкупуването на които ЕЦБ ограничи.

Около една трета от респондентите очакват централната банка на еврозоната да последва примера на Федералния резерв на САЩ и на централната банка на Великобритания и да влее още ликвидност в банковата система през първата половина на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
d333
преди 12 години
9 "експерти" били казали, че кризата вече отминала.... Това или са най-големите лъжци, понеже така им изнася да казват... Или са егати "експертите". Но и в двата случая.... все тая. То положението си е все толкова "розово".А тоя израз "ЕЦБ да влее допълнително ликвидност" ми е супер смешен. Звучи някак си "Ентелегентно" за баламите. Кажете си го направо ей така простичко: "ЕЦБ ще отвърти на печатницата още няколко стотин милиардчета евро". Вече положението е толкова драгично, че е направо тъжно-смешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още