IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС наложи санкции на Унгария за нарушаване на бюджетната дисциплина

Страната ще трябва до края на годината да промени мнението на ЕК за прекомерния бюджетен дефицит, коментира източник от ЕС

16:47 | 24.01.12 г.
ЕС наложи санкции на Унгария за нарушаване на бюджетната дисциплина

Европейският съюз наложи санкции на Унгария за неизпълнение на плана за понижаване на бюджетния дефицит, съобщи AFP, цитирана от РИА Новости, като се позова на източник от дипломатическите кръгове на съюза. „Решението бе взето“, цитира AFP източника.

Унгария е първата държава, спрямо която се въвежда санкция от подобен тип.

Малко по-рано финансовите министри на държавите от еврозоната (т. нар. Еврогрупа) одобриха мнението на Европейската комисия, че Унгария не е направила достатъчно за понижаване на бюджетния си дефицит под 3% от брутния вътрешен продукт, каквото е изискването за държава-членка на ЕС, съобщи Ройтерс.

Същото изискване бе предявено към Белгия, Кипър, Малта и Полша.

Макар че бюджетният дефицит на Унгария се очаква да падне под 3% през тази година, ЕК вече обяви, че това ще стане благодарение на еднократни мерки и че той ще нарасне отново през 2013 г.

„Министрите одобриха решение, че Унгария не е изпълнила препоръките по процедурата за прекомерен дефицит“, заяви дипломат от ЕС пред Ройтерс.

„От момента, в който министрите одобрят преценката на комисията, че Унгария не е предприела ефективни действия, комисията може да реши да спре 100% плащанията по кохезионните фондове за Унгария за 2013 г.“, заяви на свой ред представител на ЕС.

„Унгария ще трябва да предприеме действия до края на годината, за да промени мнението на комисията“, добави той.

Малко по-късно днес се очаква среща на унгарския премиер Виктор Орбан и председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, които трябваше да обсъдят евентуално подновяване на преговорите между Унгария и международните кредитори в лицето на ЕК и Международния валутен фонд за предпазен заем за страната, който да бъде използван само в случай на нужда.

От ЕК вече предприемаха съдебни действия срещу Унгария, за да бъдат променени законите за централната банка, съдебната система и защитата на личните данни, които според комисията не съответстват на законодателството на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още