IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК иска Гърция да съкрати публичните разходи с още 5,5% от БВП в следващите 2 г.

От Брюксел обвързват искането с получаването на пари по линия на втората спасителна програма

15:58 | 13.03.12 г. 1
<p>
	<em>Ваксаджия седи пред затворен магазин в Атина. Дълбоката рецесия, обхванала Гърция, заплашва да превърне сделката за дълга в краткотрайно помилване. Снимка: Ройтерс</em></p>

Ваксаджия седи пред затворен магазин в Атина. Дълбоката рецесия, обхванала Гърция, заплашва да превърне сделката за дълга в краткотрайно помилване. Снимка: Ройтерс

Гърция ще трябва да съкрати публичните разходи с още 5,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2013 г. и 2014 г., за да постигне фискалните цели, заложени във втората спасителна програма за страната, съобщи Ройтерс, като се позова на доклад на Европейската комисия (ЕК), с който разполага.

В доклада е описан прогресът по осъществяването на реформите в Гърция. Документът препоръчва първия транш от новото спасително финансиране да бъде отпуснат възможно най-бързо.

За да получи следващите спасителни траншове, Гърция трябва да реализира първичен излишък от 1,8% от БВП през 2013 г. и 4,5% през 2014 г. ЕК обаче смята, че направеното досега няма да доведе до постигането на поставените цели.

Според ЕК съкращаването на разходите, което властите в Атина одобриха тази година, ще позволи постигането на бюджетните цели и свиването на първичния дефицит с 1% само за 2012 г.

„Настоящите прогнози показват, че ще има сериозен недостиг в периода 2013-2014 г.“, посочват от Брюксел.

ЕК допълва, че Гърция ще трябва да приеме допълнително съкращаване на публичните разходи в следващите месеци, тъй като предстои актуализирането на средносрочната бюджетна рамка.

В евродоклада пише още, че при подготовката на новите мерки правителството в Атина трябва внимателно да преразгледа разходните си програми и да се фокусира върху икономии от социални трансфери, отбрана, разходи за лекарства и оперативни разходи за болниците.

Препоръчва се също така допълнително преструктуриране на централната и местните администрации и още съкращаване на работни места в публичния сектор.

„Продължаването на всеобхватната международна финансова помощ за Гърция може да се очаква само при условие, че се подобрява прилагането на необходимите политики“, пише още в доклада на Еврокомисията. Така европейските власти обвързват получаването на помощи по втория спасителен пакет с осъществяването на допълнителното орязване на разходите.

В документа се посочва, че готовността на гръцките власти да се придържат към договорените рестрикции и реформи ще бъде тествана в следващите месеци. Вероятно ЕК има предвид новото правителство, тъй като през април в южната ни съседка ще се състоят избори, а фаворит за премиерския пост е лидерът на опозицията Антонис Самарас, който още отсега обещава да преразгледа изпълнението на някои от икономическите мерки.

Наскоро Диего Искаро от IHS Global Insight предупреди за ескалация на социалното напрежение в Гърция заради икономическите рестрикции, тъй като безработицата в страната продължава да расте.

Проучвания на общественото мнение пък показват, че гърците все повече се изкушават да гласуват за партии, които се противопоставят на икономическите реформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
abdul
преди 12 години
Ще има ли в гърция, добро утро пиянице ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още