IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-8 настоява за мерки за растеж в еврозоната

Политическият натиск върху Ангела Меркел и призивите й за строги икономии се увеличава

09:24 | 19.05.12 г. 1
<p>
	<em>Френският президент Франсоа Оланд (вляво) и американският Барак Обама (вдясно) дадоха тон на разговорите. Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският президент Франсоа Оланд (вляво) и американският Барак Обама (вдясно) дадоха тон на разговорите. Снимка: Ройтерс

Американският и френският президенти Барак Обама и Франсоа Оланд дадоха тон на дискусиите по време на срещата на лидерите на Г-8, която се провежда в Щатите.

След срещата си с Оланд в Белия дом вчера Обама каза, че групата на осемте най-развити икономики в света трябва да се съсредоточи върху начините за насърчаване на растежа в Европа без да се пренебрегват бюджетните съкращения, предаде Ройтерс.

"Президентът Оланд и аз се съгласихме, че това е въпрос от изключителна важност не само за хората в Европа, но и за световната икономика", коментира Обама пред журналисти след края на разговорите в Овалния кабинет.

"Очаквам ползотворна дискусия с останалите лидери на Г-8 за отговорните подходи към фискалната консолидация, която е съчетана с политики за растеж", допълни американският президент.

Световните лидери оказват все по-голям натиск за промяна на политиките в Европа и приемането на мерки за растеж, с които да се облекчи дълговата криза.

Позицията на Барак Обама отразява опасенията, че еврозоната е заплашена от “ефекта на доминото”, ако Гърция се откаже от единната валута. Това обаче може да подкопае и без това крехкото възстановяване на американската икономика, както и да намали шансовете на Обама да бъде преизбран през ноември.

Към дискусиите за бъдещето на еврозоната задочно се присъедини и Гилермо Ортис, бивш управител на мексиканската централна банка и на Банката за международни разплащания.

На форум в Акапулко Ортис посочи, че ако Гърция напусне еврозоната, ситуацията в европейския валутен блок ще стане по-лоша и от фалита на Lehman Brothers.

“Няма правна възможност страна, която иска да напусне еврозоната, да го направи. Ако се случи, последиците ще са тежки не само за Европа, но и за световната икономика”, коментира Ортис.

Германският канцлер Ангела Меркел изпада във все по-задушаваща политическа изолация заради категоричното й мнение, че решението на кризата са само строгите бюджетни съкращения.

При пристигането й в САЩ на срещата на Г-8 случаен микрофон улови многозначителният й разговор с Барак Обама. Американският президент я попита “Как сте?”, а Меркел отвърна “Ами със сигурност имате няколко неща предвид.”

По време на срещата снощи лидерите на Г-8 засегнаха и други теми, сред които ядрената програма на Иран, ситуацията в Сирия, Северна Корея и Мианмар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Ееее, много мързеливи хора, ей. Не им се бачка пък искат парички/основно от спекула и топли-топли от "фурнята"/. Но работата е малко ..."too late for love".../DefLeppard/. И рано или късно, дори "икономистите" да напечатат хартийки и временно тушират напрежението, света пак СКОРО ще е на пързалката. И ПРИРОДАТА няма да прости също............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още