IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: ЕС се нуждае от адекватен механизъм за рекапитализиране на банките

Европейските лидери трябва да изяснят визията си за еврото, коментира президентът на ЕЦБ

12:21 | 31.05.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Драги: ЕС се нуждае от адекватен механизъм за рекапитализиране на банките

Необходим е адекватен механизъм за рекапитализиране на банките в еврозоната, както и по-добър надзор в сектора, изтъква президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, цитиран от CNBC.

Ключово предизвикателство ще е намирането на начин за ограничаване на разпространението на дълговата криза, заяви президентът на ЕЦБ пред Европейския парламент (ЕП).

Нарастващите опасения, че Испания може да потърси международна помощ поради проблемите с банковата система и нарастващата цена на държавния дълг бележат опасна нова фаза в развитието на кризата.

Европейската комисия (ЕК) обяви в сряда, че е готова да предложи на Испания директна помощ за рекапитализирането на най-слабите си банки чрез спасителния фонд за еврозоната.

ЕЦБ е притеснена от тенденцията при финансирането на банките в еврозоната, която прави институциите все по зависими от външна подкрепа, казва Драги.

Тенденцията е идентифицирана от наскоро създадения нов надзорен орган - Европейският съвет за системен риск (ESRB), посочва Драги, който оглавява новата институция.

Съществуват и рискове за сенчестата банкова система, за чиято защита са необходими специални мерки, допълва той.

„Може ли ЕЦБ да запълни вакуума, причинен от липсата на инициатива от страна на националните правителства по въпроса за фискалния растеж? Отговорът е не. Европейските лидери трябва да изяснят визията си за еврото“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Е айде стига са мислили само за банките! Светът без банките ще е по - добър! и г-н МИтев, време е да се говори за забрана на банките! За криминализиране на финансовите дейности, като незаконно лихварство! Това е изход от криза! А не повсевместни фалити и безработица, а банките на плюс?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
Иван Митев
преди 11 години
Банките са жертви на държавна финансова грешка, която е особено важна причина за стопанска криза и колкото банките по-добре работят, толкова по-голяма стопанска криза се развива.При запазване на НЕПРИГОДНО за Незлатни пари държавно финансово управление, дори с неограничен професионализъм на банкерите е невъзможно полезно решение за спасение от криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Банкерите и финансовите "гении" направи им се пръскат гладите от яд след такива изказвания, 4 години след финансовия колапс те още не могат да повярват, че техния свят на мечтите вече го няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още