IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ван Ромпой настоява за задължителен характер на реформите в ЕС

Прекалените отстъпки за реализирането на реформите в Гърция означават повишаване на разходите за другите страни от ЕС, смята председателят на Европейския съвет

09:42 | 25.06.12 г.
Ван Ромпой настоява за задължителен характер на реформите в ЕС

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой възнамерява да предложи на предстоящата среща на високо равнище на Европейския съюз инициативи, задължаващи всички държави-членки да проведат антикризисни реформи, става ясно от негово интервю в германския седмичник Welt am Sonntag, цитирано от ИТАР-ТАСС.

„По-конкретно възможно е да бъде поискано от всички 27 държави в ЕС да реформират пенсионните си системи в установения срок“, подчертава Ван Ромпой.

До момента Европейската комисия даваше препоръки за всяка една страна. Според председателя на Европейския съвет обаче решаващото значение е на „задължителния характер“ на планираните цели.

Именно този момент ще бъде в центъра на вниманието на властите в ЕС през близките месеци, отбелязва той. „В четвъртък и петък на заседанието на Европейския съвет ние ще представим някои предложения по този въпрос“, добавя Ван Ромпой.

Той посочва също, че плановете за създаването на политически съюз в ЕС засега за него не са приоритет. „Ние трябва в най-близка перспектива да се справим с кризата“, изтъква председателят на Европейския съвет.

По думите му и в рамките на настоящите споразумения е възможно да бъде осъществено задълбочаване на интеграцията в рамките на ЕС.

Същевременно той отправя предупреждение по отношение на прекалени отстъпки за Гърция при осъществяването на антикризисните мерки в страната.

„Трябва да се има предвид, че прекалената гъвкавост по въпроса за сроковете за реализиране на реформите означава увеличаване на финансовите разходи за останалите държави-членки на ЕС“, коментира Ван Ромпой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още