IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbus спечели 230 поръчки за първата половина на годината

След доминацията си през 2011 г., от началото на годината Airbus изостава спрямо основния си конкурент Boeing

14:48 | 06.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Работник инсталира двигател на A320 в фабриката на&nbsp; Airbus в Тиендзин, Китай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Работник инсталира двигател на A320 в фабриката на  Airbus в Тиендзин, Китай. Снимка: Ройтерс

От началото на годината до края на юни Airbus е получила нетни поръчки за 230 нови самолета, като в същото време е доставила 279 машини (с 21 повече от миналата година), съобщава CNBC, позовавайки се на изявление на компанията.

Самолетопроизводителят, собственост на френско-германския консорциум EADS, обяви, че получените брутни поръчки, от които впоследствие са извадени отменените, са 253. Нетните поръчки обаче са доста под поръчките на конкурента Boeing, които са 287. 

След като през 2011 г. успя да доминира пазара с моделите от легендарната серия A320, от началото на годината  Airbus изостава спрямо основния си конкурент Boeing.

Проблеми не липсват и около програмата за производството на новия A350, който ще се конкурира с Boeing 787 и Boeing 777 след 2014 г. 

По-рано тази година Airbus похарчи 158 млн. евро, за да поправи пукнатини по крилата на произвеждания от нея пътнически самолет с двойна палуба A380.

За Airbus обаче твърде вероятно предстоя нови поръчки, защото в понеделник край Лондон започва голямото изложение за самолетна техника. През миналата година на изложението в Париж Airbus събра поръчки и предварителни договори за общо 730 самолета и нетни 640 поръчки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още