IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RWE с 9% ръст на оперативната печалба за полугодието

Немският енергиен гигант планира общоевропейско поделение за производство на енергия, което ще обедини централите, работещи с газ и въглища

14:02 | 14.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на RWE в Есен. <em>Снимка: Архив Ройтерс.</em></p>

Централата на RWE в Есен. Снимка: Архив Ройтерс.

Германската енергийна компания RWE AG обяви, че ще съкрати 2 400 работни места като част от предварително оповестена програма за намаляване на разходите, съобщава MarketWatch. 

Компанията предупреди за все още трудните търговски условия на европейските енергийни пазари, след като отчете малка промяна в печалбата си за първото полугодие на годишна база.

„Текущата среда е всичко друго, но не и благоприятна“, коментира главният изпълнителен директор на RWE Петер Териум. „Засилващата се държавна намеса в енергийния сектор, спадащите маржове при производството на енергия и ожесточената конкуренция в доставките на електричество и газ са предизвикателствата пред нас.“

Като част от отговора си на силната конкуренция, нарастващите правителствени интервенции и слабият растеж в еврозоната на фона на дълговата криза, компанията обяви, че планира да създаде общоевропейско поделение за производство на енергия, което да включва централите, работещи с газ и въглища, за да се подобри оперативната ефективност.

Нетната печалба на RWE за първото полугодие възлиза на 1,58 млрд. евро спрямо 1,59 млрд. преди година. Очакванията на десет анализатори, запитани от Dow Jones Newswires, бяха за печалба от 1,66 млрд. евро.

Печалбата от обичайна дейност за периода е почти без промяна на ниво от 1,67 млрд. евро. Очакванията бяха за 1,69 млрд.

Ключовата оперативна печалба на енергийния гигант за полугодието нараства с 9% до 3,64 млрд. евро, след като приходите се повишават с 1,3% до 27,09 млрд. евро, водени от стабилното представяне на поделението за търговия с енергия и липсата на еднократни разходи, свързани с миналогодишното решение на Германия да ускори планирания отказ от ядрена енергетика, което повлия на резултатите на RWE преди година.

Анализаторите предвиждаха оперативна печалба от 3,54 млрд. евро при приходи от 27,27 млрд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още