IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франсоа Оланд засили натиска върху гръцкия премиер

Френският президент все пак увери гръцкия си колега, че "въпросът за излизане на Гърция от еврозоната не стои на дневен ред"

14:55 | 25.08.12 г. 15
<p>
	<em>Френският премиер Франсоа Оланд и гръцкият&nbsp; премиер Андонис Самарас. Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският премиер Франсоа Оланд и гръцкият  премиер Андонис Самарас. Снимка: Ройтерс

След разговори с гръцкия премиер Андонис Самарас френският премиер Франсоа Оланд призова Гърция да докаже, че може да проведе реформите, които международните кредитори искат от страната, съобщава BBC

Оланд все пак приветства усилията на страната, положени през последните две и половина години, за преодоляване на кризата и увери, че "въпросът за излизане на Гърция от еврозоната не стои на дневен ред".

„Не стои въпрос за оставане или не на Гърция в еврозоната...Тя е член и ще остане във валутния съюз. Чакаме доклада на Тройката...Чакаме и срещата на върха през октомври. Мисля, че няма повече време за губене, Гърция трябва да изпълни ангажиментите“, коментира френският президент.

Самарас се срещна с Оланд след вчерашната си среща в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел, която внесе успокоение, призовавайки за оставането на Гърция в еврозоната.

Вчера новият гръцки министър-председател беше в Берлин, на първото си официално посещение в чужбина.

Предишната вечер в германската столица беше и Франсоа Оланд, където двамата с Ангела Меркел призоваха Андонис Самарас да продължи реформите и да изпълни ангажиментите си.

Меркел и Оланд обаче не коментираха дали е възможно смекчаване на строгите икономии, наложени на Гърция от международните й кредитори.

В Берлин Самарас още веднъж изтъкна, че Гърция не иска повече пари, а време, за да си поеме глътка въздух и да продължи реформите.

Наблюдатели в Атина коментират, че с изявленията си Оланд е сложил точка на сценариите за излизане на Гърция от еврозоната и че от казаното след срещата със Самарас е станало
ясно, че Париж проявява по-голямо разбиране по проблема на Гърция, отколкото Берлин, който виждал неговото решаване при условие, че Атина изпълни ангажиментите по постигането на бюджетните цели.

Премиерът Самарас повтори, че Гърция ще спази ангажиментите си, като изтъкна своята решимост да положи всички усилия за намаляване на бюджетния дефицит, за осъществяване на структурните реформи и приватизацията, а също и да се пребори с неплащането на данъци.

„С Оланд споделяме виждането, че растежът на икономиката е условие, за да може Гърция да постигне целите, заложени в антикризисната й програма“, каза Самарас. „Ние сме горд народ, не ни харесва изобщо да взимаме заеми и да сме зависими от взети назаем пари“, допълва гръцкият премиер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 0
dani de vito
преди 11 години
Проблемът е , че огромна част от гръцкия дълг се държи от френски и немски банки . Ако беше въпросът само до фалит - до сега щяха да я оставят Гърция ,нека си фалира . Самарас играе с картата -фалирате с нас , а Меркел и Оланд с - трябва време на банките ни да издържат на ниската ликвидност . Ликвидността на немските банки е 3 процента - т.е. загуба над тоя процент срива цялата им банкова система ,За френските процента е 4 :)))) Обаче има и Испания ,Португалия ,Ирландия , Италия....Т.е. трилион и половина евра не стигнаха за стабилизация ! Очаквайте повече :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
GG-BG
преди 11 години
Това е новият "подарък" на Данайците - дайте ни време /т.е. пари/ за да си тоемем глътка въздух!!! Наглеци!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Незнам дали са горди, ама са мноооогоооо хитри, ей!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
И отново това: Ние сме горд народ, не ни харесва изобщо да взимаме заеми и да сме зависими от взети назаем парикво говори, все едно сега се е събудил от дълъг сън и вижда, че е натрупал заеми. *** наглостта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 7
tpoint
преди 11 години
Естествено че не стои бе настастник, та нали ако изключите Гърция, Еврото както и без това си е затръгвало съвсем ще се срине и ще трябва да разпуснат и останалата част от еврозоната защото вече Германия няма да иска да обира негативите за икономиката си от използването на обща валута, която реално е обазпечена най-вече с немските стоки и услуги в качеството и на най-голям износител и производител в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още