IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франсоа Оланд засили натиска върху гръцкия премиер

Френският президент все пак увери гръцкия си колега, че "въпросът за излизане на Гърция от еврозоната не стои на дневен ред"

14:55 | 25.08.12 г. 15
<p>
	<em>Френският премиер Франсоа Оланд и гръцкият&nbsp; премиер Андонис Самарас. Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският премиер Франсоа Оланд и гръцкият  премиер Андонис Самарас. Снимка: Ройтерс

След разговори с гръцкия премиер Андонис Самарас френският премиер Франсоа Оланд призова Гърция да докаже, че може да проведе реформите, които международните кредитори искат от страната, съобщава BBC

Оланд все пак приветства усилията на страната, положени през последните две и половина години, за преодоляване на кризата и увери, че "въпросът за излизане на Гърция от еврозоната не стои на дневен ред".

„Не стои въпрос за оставане или не на Гърция в еврозоната...Тя е член и ще остане във валутния съюз. Чакаме доклада на Тройката...Чакаме и срещата на върха през октомври. Мисля, че няма повече време за губене, Гърция трябва да изпълни ангажиментите“, коментира френският президент.

Самарас се срещна с Оланд след вчерашната си среща в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел, която внесе успокоение, призовавайки за оставането на Гърция в еврозоната.

Вчера новият гръцки министър-председател беше в Берлин, на първото си официално посещение в чужбина.

Предишната вечер в германската столица беше и Франсоа Оланд, където двамата с Ангела Меркел призоваха Андонис Самарас да продължи реформите и да изпълни ангажиментите си.

Меркел и Оланд обаче не коментираха дали е възможно смекчаване на строгите икономии, наложени на Гърция от международните й кредитори.

В Берлин Самарас още веднъж изтъкна, че Гърция не иска повече пари, а време, за да си поеме глътка въздух и да продължи реформите.

Наблюдатели в Атина коментират, че с изявленията си Оланд е сложил точка на сценариите за излизане на Гърция от еврозоната и че от казаното след срещата със Самарас е станало
ясно, че Париж проявява по-голямо разбиране по проблема на Гърция, отколкото Берлин, който виждал неговото решаване при условие, че Атина изпълни ангажиментите по постигането на бюджетните цели.

Премиерът Самарас повтори, че Гърция ще спази ангажиментите си, като изтъкна своята решимост да положи всички усилия за намаляване на бюджетния дефицит, за осъществяване на структурните реформи и приватизацията, а също и да се пребори с неплащането на данъци.

„С Оланд споделяме виждането, че растежът на икономиката е условие, за да може Гърция да постигне целите, заложени в антикризисната й програма“, каза Самарас. „Ние сме горд народ, не ни харесва изобщо да взимаме заеми и да сме зависими от взети назаем пари“, допълва гръцкият премиер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Коментара е точно под правилната тема. Говоря за фискална политика на ЕС не на БГ. Ние нямаме такава. Даже бих отишъл по-нататък. За мен нито вътрешната нито външната нито фискалната политика на ЕС е правилна. Нистина ли искаш аз да казвам какви да са техните политики? Не че нямама идеи, не "статутково мислещите" никога не ги харесват. Относно мисълта ми за продукта и конкуренцията .. бих те запитал какво работиш? Ако е нещо свързано с "физическо производство на продукт" бих споделил с теб моите мисли (може да не съм прав). Но ако не е така просто май няма смисъл. Ако сам не разбираш необходимостта от конкуренция с китайците значи ще ние трудно да се разберем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
Ибн ал Кан
преди 11 години
Запитах те много просто: ТИ, каква финансова политика предлагаш да води България? :)Примерът ти е много неуместен и направо го мисля за несъврзан с темата, но ще се опитам да отговоря.Ами, УВИ, НЕ сме 10ти век и БГ обществото и пазара не може да се затворят в себе си и да продават дървата за огрев от едното в другото село?!Най-малко защото вносните стоки определят до голяма степен това което наричам 'харесван жизнен стандарт' и тези вносни стоки трябва по някакъв начин да се внесат :)Всеки търси максималната цена!И нали се сещаш, че тези които продават 'дървата в Гърция' ще вземат повече пари отколкото ако ги продават в Горно Камарци!И моля, обясни тази своя мисъл: "Общото е това, че крайната цена расте главоломно изяждайки принадената стойност на продукта"?Ако имаш предвид цените на електроенергията, то там става въпрос за регулация или направо да си го кажем 'схема за източване' и не е въпрос на 'финансова' политика.Още в елементарния икономикс е записано за 'сравнителните предимства'.С др. думи ти не може да бъдеш конкурентен на всички с всичко!Още повече на азиатците с евтиния им памук, текстил и труд?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
*** пример - виж какво става с продажбите на български дърва в гърция. Там нашите търговци ги продават на двойна цена от която са продавали тук. В резултат цените за българския пазар също започват да се вдигат драстично за да стигнат гръцките. Обаче каква е финансовата политика там, а каква е тук? Те имат практически неизчерпаем финансов ресурс даден им от европа, а ние имаме фиксирано количество левчета от борда. Точно такива политики на ЕС(и много други) вдигат цените на суровините. Да не говорим за изискванията за щастливи животни и еко таксите. И ме извини, че мисля повече за машето състояние отколкото за това на ЕЗ, ЕС и алабала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Общото е това, че крайната цена расте главоломно изяждайки принадената стойност на продукта, ОСВЕН ако не вдигнеш цените. Обаче при липва на каквито и да е условия за вдигане на заплати всигането на цените те прави автоматично некункурентоспособен на държави от азия, които имат съвсем друга политика. Сигурно си забелязал, че на БГ пазара дори разлика от левче може да разубеди потребителя. Вдигането на суровините изяжда доходите не само на потребителите и работниците ами и на самия бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
Ибн ал Кан
преди 11 години
Нещо не ти разбирам логиката:)С каква 'финансова политика' цените на горивата и суровините ще започнат да се понижават? :)Дай по-конкретно?Примерно, с пари на заем или с 'печатницата'? Щото, аз знам, че 'горивата и суровините' се внасят срещу $ и евро, а не срещу гръцки драхми или югославски динари :)НИКОЙ не прави подаръци освен срещу загуба на суверенитет :)Разбирай/грубо казано/: или да сме губерния на Русия или бананова 'република' на USA :)Да, ама това не е 'финансова' политика :)И всъщност, какво общо има цената на 'горивата и суровините' с произв. на труда, че даже и щели да я сриват?! :)Накъде повече? :)))Скромното ми мнение е, че не финансови еквилибристики ни натискат, а базови липси в псевдопазарната ни икономика.Именно те, а не друго задушават предприемачеството :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
dean.jordanov
преди 11 години
Не разпадането на ЕЗ ще ни съсипе. Сегашната фискална политика ще го направи. Като най-бедна държава и то вързана към еврото, за нас тепърва ще започнат да растат цените на горива и суровини внесени отвън. А заплатите просто няма откъде да порастнат. Високата цена на суровините просто ще срине и без това ниската производителност на труда,.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
За пръв път чувам "господин добряк-а" да "засилва натиск" срещу някого.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Не вярвам някой и за миг да си е помислил че решенията се вземат от европейските лидери на демонстративните срещи които са един театър .Не вярвам също че Меркел , Оланд и гръцкия премиер не са информирани за тона и заключенията на доклада , който също е една формална театрална постановка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Emi1
преди 11 години
Ако Германия жертва тръпъл ААА рейтинга си за периферните членки няма да има проблем, но проблемът е дали Германия е готова това да направи за Еврото (експортно ориентирана економика ) като се има на предвид свикнала е да обира само позитивите до момента !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
Emi1
преди 11 години
Еми кредитираха е повече от заслуженето помогнахе и да скрие даните си (Голдман Сакс ) и какво да се очаква балон !!!! И какво да правят сега Гърците като нямат Централна Банка в момента на криза !!!ЕЦБ да не забравя че не е Бундесбанкът на Германия!!!! а ня цялата Еврозона!!! Германия иска да обира само позитивите от Еврото но никога негативите нека първа да си излезе тогава или оставяйки Гърция да излезе да играя ролята пак на невинната !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още