IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преходът в България и Румъния все още не е завършил

Според доклад на френски депутати бавното усвояване на еврофондовете пречи на движението на двете страни към демокрация и пазарна икономика

16:25 | 03.09.12 г. 12
Преходът в България и Румъния все още не е завършил

Забавянето в усвояването на еврофондовете от България и Румъния след присъединяването им към ЕС през 2007 г. пречи на прехода на двете страни към демокрация и пазарна икономика. Това се посочва в доклад на Сената на Франция, цитиран от сайта EurActiv, предаде БТА.

Процесът на преход в Румъния далеч не е приключил, а в България "се напредва бавно", пишат сенаторите Симон Сютур, Мишел Бийу, Бернадет Бурзе, Жан-Франсоа Юмбер и Катрин Морен Десайи, посетили неотдавна България като представители на комисията по външни работи към Сената.

Докладът обръща внимание на "историческото" разширяване на ЕС с влизането на Румъния и България, които са определени като "действително" франкофонски държави.

В същото време се изтъква неправилното използване на европейските фондове от двете държави, което би трябвало да подпомогне икономиките на двете страни, за да настигнат останалите държави от ЕС.

В бюджет 2007-2013 година 19,7 милиарда евро са заделени за Румъния и 6,9 милиарда - за България. До януари 2012 година Румъния е усвоила само 4 процента от тези средства, а България за същия период - 19 процента, което сравнено с останалите 25 държави членки е най-ниското ниво на усвояване, сочат констатациите.

Представителите на френския Сенат отбелязват, че структурните и кохезионните фондове за България са били предназначени да стимулират растежа на БВП с 9 процентни пункта, ако бъдат изцяло използвани до 2015 година. За Румъния тези фондове биха могли да възлизат на 3,8 процента от БВП, посочват авторите.

Според сенаторите двете държави не са могли да използват ефективно средствата на ЕС заради липса на опит, на административен и юридически капацитет, заради продължаващите "мошенически практики", както и ограничения при осигуряването на съфинансиране.

Комисията постигна споразумение неотдавна равнището на съфинансиране да бъде променено от 15 процента на 5 процента за Румъния и България, пишат авторите на доклада.

Те отбелязват също така, че комунистическите режими в двете страни са жертвали две от сегашните три поколения и са "упоили" гражданското общество.

Френските сенатори отбелязват, че България и Румъния са поискали увеличение от 25 процента на кохезионните фондове за тях в бюджет 2014-2020 година.

Сенаторите правят заключението, че България и Румъния все още са в преходна фаза и се борят да постигнат по необратим начин държава, основана на върховенството на закона.

Членовете на сенатската комисия по външна политика посочват, че докладите на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка понякога са прекалено строги, особено за Румъния. Последните доклади от 18 юли са определени като "изключително отрицателен" за Румъния и "малко по-благосклонен" за България.

Те обаче подкрепят мониторинговите усилия на Еврокомисията и отбелязват: "В интерес на Румъния и България и в интерес на Европа, някой трябва да остане бдителен, тъй като в тези страни битката никога не е спечелена!"

Сенаторите също отбелязват, че някои от техните румънски и български събеседници са им казали, че без натиск от ЕК двете страни биха били доста по-зле.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
ale1
преди 11 години
Преходът в България и Румъния все още не е завършил-----------------Преходът в България Започва през 1943 год , след смъртта на последния БГ Държавник и ще продължи до ????????----Снощи за пореден път бяхме "оневинени" за собствената си глупост - по К-1 за N-ти път се излъчи митичният филм "Голямата конспирация - планът Ран / Ът за унищожаване на държавата" .......а истината е на обратната страна !-------------простите хора формулират най-истинските сентенции , пр:На крива ракета Космосът й пречи..........това е универсалното обяснение за дереджето ни------Истината Никога не е комплимент , или почти никога (има 0.0000001 % шанс)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Наистина ли вярваш че в България има социалисти!?...хм... Аз твърдя че ползващите името "социалисти" са по десни и от десните във ФРАНЦИЯ ! Изобщо, тук при нас партии се сформират обединени около всичко друго, но не и на идейна основа! Те /политиците ни без изключение/, сами себе си наричат и възприемат като "КЛАСА" !!!? Изводите може да си направи всеки мислещ човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Там по принцип се говори за държавници, в голяма степен. Затова е така. Та за един период допреди 10-на години поч`ти цяла европа се управляваше от социалисти. Иначе по отношение на цветовете и аз виждам чернобяло ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
Sakamano
преди 11 години
Мисля, че има голяма разлика между френските социалисти и българските. Въпреки че не харесвам нито едните, нито другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Ironhorse
преди 11 години
"Те отбелязват също така, че комунистическите режими в двете страни са жертвали две от сегашните три поколения и са "упоили" гражданското общество."Хахаха, и тези констатации са ги направили френските социалисти за българските !!!Станишев спокойно може да си сложи въжето !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Правилно си се досетил за подтекста и продължението. ВСИЧКИ наследници се изучават и живеят навън, докато стигнат възраст "удобна" за да се завърнат да управляват/пасат/. Заедно с един "чужд" инвеститор/обикновено компания регистрирана или "купена" навън, а и на млада "възраст" при това/. Дори наследниците на бай *** са там. И повярвай ми не им пука какво е стадото. Апропо мненията ни са необходимо, но комай не са достатъчно условие за промяна на нещата. Пък и без външна, чужда помощ, ТЦ, наличните българи, няма да се справят. Дано има факт който да ме опровергае...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Ние го правим и в момента според силите и значимостта си!:) С всяко мнение го правим. Но..за стадото мисля че грешиш. Няма да има ВНОСНО СТАДО, щото вносните породи са по скъпи и необяздени на всичкото отгоре ! :D:D А и нашите овчари все още са необучени да работят с чужди породи. Виж...отрочетата им АКО се изучат , може и да опитат но дотогава много време. :)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Да, верни неща пишете. И к`во правим? Чакаме някой да ни направи този преход ли, к`во ли? Че те така ще продължават да да ни прОхождат с години. Никой няма да иска да помогне, ако не види, че овцете са "прогледнали". Иначе "овчарите", ще стрижат до голо, първа кожа, втора кожа.....до кокал. Стадо винаги ще се намери, ако ще и Фносно да е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Напротив СЕБУЛБА. Много са си решителни даже. Виж, колко години упорито избягват, да ползват пари от Европа толкова години. Тези пари, по трудно се крадат. Много очи гледат. От нашия си бюджет "усвояването" е далеч по лесно! Справка предишните управляващи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
"Досега НИТО ЕДНО ПРАВИТЕЛСТВО не е показало воля и решимост в тази посока. Иначе силни думи много... "Няма и да стане, защото те са точно от мафията. Няма един управляващ който да не е бил съмнителен досега. Няма и да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още