IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция ще преразгледа част от повишенията на данъците?

Най-вероятно промяна ще има за повишението на данъка върху капиталовите печалби, твърди финансовият министър Пиер Московиси

16:30 | 04.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пиер Московиси. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Пиер Московиси. Снимка: Архив Ройтерс

Френското правителство е готово да направи промени в повишението на данъка върху капиталовите печалби, заложено в бюджета за 2013 г., за което предприемачи заявиха, че ще обезкуражи инвестициите от страна на дребния бизнес, заяви френският министър на финансите Пиер Московиси пред радиостанция France Inter, цитиран от Ройтерс.

„Вероятно ще трябва да го променим“, каза Московиси за мярката, която трябваше да доведе до сближаване на ставките при данъка върху капиталовите печалби и този върху приходите.

Изявлението на министъра дойде само ден, след като френският вестник Le Monde съобщи, че правителството ще понижи данъците, плащани от компаниите, с между 8 и 10 млрд. евро годишно, за да се опита да възстанови конкурентоспособността и да вдъхне нов живот на икономиката.

Предвижда се мярката, която ще струва около 40 млрд. евро на правителството през 5-годишния му мандат, да бъде компенсирана чрез прехвърляне на част от данъчното бреме върху работниците чрез увеличаване на вноската им в Contribution Sociale Généralisée (общия фонд за социално осигуряване във Франция – бел. ред.), което ще подпомогне системата на социалното осигуряване, посочиха от изданието.

Мярката ще действа за служителите с възнаграждение между 1,6 пъти и 2,2 пъти минималната работна заплата за страната, твърдят от Le Monde, за да бъдат облекчени компаниите, изложени на международната конкуренция.

Анонимен източник, близък до президента Франсоа Оланд, заяви, че мерките за повишаване на конкурентоспособността все още се обсъждат и че идеята е те по-скоро да бъдат въвеждани постепенно през следващите 3 години, отколкото всички наведнъж. „Желаем стратегия за конкурентоспособността, а не конкурентен шок“, посочи източникът. „Не възнамеряваме да облекчим данъчното бреме веднъж и завинаги“, добави той.

Оланд се мъчи да убеди гласоподавателите и високопоставените членове на своята Социалистическа партия, че може да удържи обещанията си, направени преди изборите през май, за понижаване на безработицата и съживяване на икономиката, докато същевременно намалява и публичния дефицит.

Той натовари комисия, водена от бившия главен изпълнителен директор на EADS Луи Галоа, да представи предложения за повишаване на посърналата френска конкурентоспособност. Московиси отбеляза, че Галоа ще представи доклада си на 5 ноември.

Френският министър по въпросите на бюджета Жером Каюзак отказа да коментира статията във вестника на излизане от правителствено заседание.

На свой ред министърът по въпросите на дребния бизнес Фльор Пейерен заяви, че на този етап се разглеждат всички възможности за финансиране на социалното осигуряване с изключение на повишаване на ДДС. „Очакваме представянето на доклада на Галоа“, потвърди и тя.

Френски бизнес лидери отдавна призовават за понижаване на данъците върху персонала, които в страната са сред най-високите в света.

От Le Monde не уточняват кога ще бъдат готови предложенията на правителството, но вероятно това ще стане след доклада за финансирането на социалното осигуряване, подготвян от премиера Жан-Марк Еро и очакван в началото на 2013 г.

Организации на работодатели предупредиха, че представеният в петък бюджет за 2013 г., който натоварва компаниите с допълнителни данъци на стойност 10 млрд. евро, рискува да влоши тяхното конкурентно състояние, както и равнището на дълговете им.

Въпреки ниските разходи за финансиране маржовете на печалба във френските фирми се насочват към 30-годишно дъно. Безработицата в страната надхвърли 10% след 3 поредни тримесечия на нулев икономически растеж.

Данните от проучванията за бизнес активността, отчитащи рязко влошаване на доверието на бизнеса от края на лятото, предполагат свиване на икономиката през третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още