IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция планира най-свития си бюджет от 30 години

Две трети от дефицита в размер на 30 млрд. евро ще дойдат от повишаване на данъци, според запознати

10:27 | 28.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Франция планира най-свития си бюджет от 30 години

Правителството на френския президент Франсоа Оланд предстои да представи първия си бюджет, който според президента ще е най-свития от 30 години насам, съобщава ВВС.

Бюджетът ще включва мерки за запълване на дефицита от 30 млрд. евро, като според официални лица две трети от парите ще дойдат от повишаване на данъци, а не от съкращаване на разходи

Планираният данък от 75% върху годишните доходи над 1 млн. евро срещна съпротива от френския бизнес, но Оланд загатна, че той може да бъде отменен след две години.

„90% от французите няма да бъдат засегнати от новия данък, тък като новите бюджетни мерки щадят средната класа и работниците“, заяви премиерът Жан-Марк Еро.

Според него Франция ще постигне целта си за свиване на бюджетния дефицит до 3% от БВП. През миналата седмица безработните в страната достигнаха 3 млн. - най-високото ниво от въвеждането на еврото.

Междувременно активността в частният сектор спадна до най-ниското си ниво от 3,5 години на фона на стагниращата вече три тримесечия френска икономика. 

Вчера Испания оповести бюджет 2013, който ще се фокусира върху намаляване на разходите, а не върху повишаване на данъците, като правителството ще приеме 43 нови закона за икономически реформи през следващите 6 месеца.

„От гледна точка на дългосрочното бъдеще на еврозоната, това, което се случва във Франция през следващата година, е еднакво важно със случващото се в Испания“, коментира кореспондентът на ВВС в Париж Кристиан Фрейзър.

Понастоящем доходността по френските държавни облигации е рекордно ниска, след като инвеститорите търсят убежище извън Испания и Италия, но ако пазарите почувстват, че правителството не е сериозно относно реформите, доходността може бързо да скочи, което ще има драматични последици за еврозоната, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още