IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската статистика потвърди нулевия икономически растеж за второто тримесечие

Ревизираните нагоре данни за потреблението се компенсират от низходяща ревизия при бизнес инвестициите, вноса и правителствените разходи

11:55 | 28.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Френската статистика потвърди нулевия икономически растеж за второто тримесечие

Френският статистически институт потвърди предварителните оценки за нулев растеж на икономиката на Франция, предаде Ройтерс.

Френската статистика обаче е ревизирала нагоре данните за потреблението, но това е компенсирано от низходящата ревизия на бизнес инвестициите, вноса и правителствените разходи.

Окончателните оценки показват, че бизнес инвестициите в страната са нараснали с 0,6% през второто тримесечие, а не с 0,7%, както беше обявено предварително. Заради ревизията общият обем на инвестициите във френската икономика е отбелязал ръст от 0,5%, а не 0,6%, както сочеха предварителните данни.

Спадът на потреблението във Франция през второто тримесечие на годината обаче е бил 0,1%, а не 0,2%, както беше обявено. Въпреки това бързо възстановяване на потребителските разходи не се очаква да има заради високата безработица и в страната, и в еврозоната като цяло, както и очакваната нова серия от съкращения.

Френската статистика потвърди, че износът на страната е нараснал с 0,2% през второто тримесечие спрямо първото, но посочи, че вносът е отбелязал повишение от 1,7%, а не 1,8 на сто, както беше обявено по-рано.

Икономистът от Markit Джак Кенеди прогнозира, че икономиката на Франция вероятно ще остане в стагнация и през следващите няколко тримесечия. Френският финансов министър Пиер Московиси прогнозира, че ако еврозоната се стабилизира, догодина брутният вътрешен продукт (БВП) на страната би могъл да отбележи ръст от не повече от 0,8%.

Същевременно от друг доклад на френската статистика стана ясно, че публичният дълг на Франция се е увеличил до 91% от БВП през второто тримесечие на годината от 89,3% от БВП към края на март. Дълъгт на страната се е увеличил с 43,2 млрд. евро и вече е 1,833 трлн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още