IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската централна банка очаква икономиката на страната да изпадне в рецесия

Външнотърговският дефицит се е разширил през юни, а бизнес активността се е свила през юли

13:22 | 08.08.12 г.
Френската централна банка очаква икономиката на страната да изпадне в рецесия

Френската икономика ще изпадне в рецесия през настоящото тримесечие, прогнозира централната банка на страната, цитирана от ВВС.

От банката преценяват, че икономиката ще се свие с 0,1% между юли и септември. През миналия месец финансовата институция направи същата прогноза и за периода април-юни.

През първото тримесечие френската икономика регистрира нулев ръст заради неблагоприятното въздействие на дълговата криза в еврозоната, отслабило търсенето на нейните стоки в чужбина.

Дълговите проблеми в страни като Гърция, Испания и Португалия нанесоха удар и върху доверието на бизнеса и потребителите във Франция.

Ако прогнозите на централната банка се оправдаят, това ще бъде втората рецесия, в която изпада страната за последните 3 години и половина и ще постави сериозен въпрос пред постигането на целта за годишен ръст от 0,3%.

Публикувани днес данни показаха, че външнотърговският дефицит на Франция се е разширил през юни до 5,99 млрд. евро, опровергавайки очакванията на анализаторите за понижаването му, след като износът на автомобили и транспортно оборудване е намалял, съобщи Ройтерс.

„През юли индустриалната активност регистрира леко свиване основно заради по-ниските нива на активност в автомобилния и текстилния сектор“, се посочва в месечното проучване на бизнеса на френската централна банка.

„Перспективата за следващите месеци предполага леко забавяне на икономическата активност ... Очаква се брутният вътрешен продукт да се свие с 0,1% през третото тримесечие“, се добавя още там.

В изследването се изтъква също, че доверието в секторите на индустрията и услугите се е понижило до 90 пункта от 91 пункта през юни. От него се вижда също, че поръчките са се свили през юли.

Франция трябва да публикува официалните предварителни данни за икономическия ръст през второто тримесечие във вторник.

Правителството на президента-социалист Франсоа Оланд прогнозира, че икономиката ще се върне към ръст през втората половина на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още