IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

E.ON със загуба за третото тримесечие заради обезценки при електроцентралите

За първите 9 месеца на годината обаче компанията отчита блестящи резултати заради сключеното споразумение с Газпром за промяна на условията по доставката на газ

12:54 | 13.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
E.ON със загуба за третото тримесечие заради обезценки при електроцентралите

Германската компания E.ON AG обяви, че е излязла на нетна загуба за третото тримесечие, тъй като отчита значителни обезценки в топлоцентралите в Европа заради най-ниското ниво на цените на електроенергията на едро и променливото търсене на електроенергия, съобщи MarketWatch.

От E.ON посочиха, че са осчетоводили обезценки на стойност 1,2 млрд. евро, което е довело финансовия резултат до нетна загуба от 179 млн. евро. За същия период на 2011 г. компанията бе реализирала нетна печалба от 173 млн. евро.

Резултатите излязоха само ден, след като E.ON предупреди, че краткосрочните ѝ цели за печалба и дивидент може да се окажат непостижими, обвинявайки продължаващата криза на националните дългове в еврозоната, както и вторичния ѝ ефект върху търсенето на енергоносители от промишлеността в крехката европейска икономика.

„Влошената цялостна бизнес среда заедно с намесата на регулаторните органи имаха неблагоприятно въздействие върху бизнеса на нашите подразделения в световен и регионален мащаб“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Йоханес Тайсен.

Въпреки отчетената загуба за третото тримесечие E.ON обяви резултати над очакванията на пазарите за първите 9 месеца на годината.

Компанията отдава ръста на приходите за деветмесечието главно на еднократна печалба от наскоро сключеното споразумение с руския монополист Газпром, най-големият ѝ доставчик на природен газ, по условията на досега губещите договори. Това е повишило печалбата с около 1,2 млрд. евро за периода.

Резултатите изглеждат още по-добре на фона на сравнението с аналогичния период на предходната година, когато E.ON трябваше да включи разходи от около 1,5 млрд. евро, свързани с решението на Германия да ускори отказа си от ядрена енергия, подчертаха от компанията.

Нетната печалба за първите 9 месеца на годината е нараснала до 2,72 млрд. евро при 864 млн. евро за същия период на 2011 г., а печалбата от основна дейност след данъци за първите 3 тримесечия на годината е достигнала 4,04 млрд. евро при 1,59 млрд. евро за аналогичния период на предходната година, добавиха оттам.

Резултатът надхвърли средната прогноза на анализатори, анкетирани от Dow Jones Newswires, за печалба от основна дейност от 3,71 млрд. евро.

Печалбата от основна дейност след данъчно облагане не отчита приходи и загуби от преустановени дейности и специални данъчни ефекти и се използва за определяне на изплащаните дивиденти.

Внимателно наблюдаваният показател за печалба преди лихви, данъци, обезценки и амортизации (EBITDA) е нараснал с 34,5% до 8,82 млрд. евро при 6,55 млрд. евро за първите 9 месеца на 2011 г., като очакванията на анализаторите бяха за EBITDA от 8,48 млрд. евро. E.ON коригира своята EBITDA с еднократните ефекти, каквито са преоценките на енергийни деривати за хеджиране, финансовият ефект от освобождаването на активи, както и разходите за преструктуриране.

Приходите за деветмесечието са нараснали с над 20% до 93,63 млрд. евро, като от компанията отдават силния ръст на активността на търговското си подразделение за покупка и продажба на електроенергия и природен газ на свободния пазар.

От началото на годината акциите на компанията са поскъпнали с около 1%, довеждайки пазарната ѝ капитализация до около 33 млрд. евро. Ценните книжа показват с около 12,9 процентни пункта по-добро представяне от това на общоевропейския индекс на компаниите за комунални услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още