IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джордж Озбърн: Британската икономика ще се свие през 2012 г.

От Службата за бюджетна отговорност хвърлиха вината върху проблемите в еврозоната и обявиха, че икономиката ще се съвземе догодина

16:30 | 05.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Джордж Озбърн: Британската икономика ще се свие през 2012 г.

Очаква се британската икономика да се свие с повече от предвижданите 0,1% през настоящата година, е заявил министърът на финансите на страната Джордж Озбърн пред депутатите в британския парламент в есенното си обръщение, цитирано от ВВС.

От Службата за бюджетна отговорност хвърлиха вината върху проблемите в еврозоната и обявиха, че икономиката ще се съвземе догодина, е посочил Озбърн. Очаква се от службата да представят повече подробности за понижаването на прогнозата си за ръста.

„Отнема време, но британската икономика се възстановява след най-големия финансов крах на нашето време“, е казал министърът, докато е запознавал депутатите със състоянието на британските финанси.

Ако лошите очаквания на мнозина анализатори се оправдаят при публикуването на данните, на Озбърн може да се наложи да изостави две ключови цели на правителствената коалиция – 5-годишният план за ликвидиране на структурния дефицит, която цел може да бъде увеличена до 8 години, и ангажиментът дългът на страната да се понижи като съотношение към брутния вътрешен продукт до 2015 г.

Пол Джонсън от Института за фискални проучвания заяви, че очевидната „неизменност“ на ниския ръст във Великобритания е по-скоро истинският проблем по отношение на публичните финанси, отколкото изплъзващите се графици на министъра.

От британския вестник Financial Times предложиха на Озбърн да замрази планираното за януари увеличение на данъка върху горивата с 3 пенса за литър. На свой ред колегите им от Times смятат, че той ще въведе мерки за увеличаване на данъка върху печалбите на банките и за свиване на бюджета за международно подпомагане, макар че все още се придържа към ангажимента на страната да изразходва 0,7% от своя БВП за тази цел.

Председателят на Либерално-демократическата партия Тим Фарън твърди, че неговата партия е блокирала плановете на министерството на финансите да ореже помощите в жилищния сектор за британците под 25-годишна възраст и да ограничи социалните помощи за семействата с повече от 2 деца.

„Аз съм напълно убеден, че спряхме всичко това. Не мисля, че ще има и замразяване на помощите“, каза Фарън.

Очаква се Озбърн да представи допълнителни подробности за плановете за свиване на разходите в повечето министерства и да използва средствата за изграждане на нови училища и по транспортни програми.

С изключение на 4 министерства, от всички останали ще бъде поискано да осигурят допълнителни икономии от 1% от бюджета си през следващата финансова година и допълнителни 2% за настоящата, като спестените 5 млрд. паунда ще отидат за нови капиталови проекти в опит да се осигури по-висок растеж. 1 млрд. паунда ще бъдат инвестирани в строителството на 100 нови училища и висши учебни заведения без такси, осигурявайки нови 50 000 учебни места.

Промените ще засегнат само Англия, но ще имат страничен ефект върху Шотландия, Уелс и Северна Ирландия заради използваната формула за финансиране.

Лейбъристите твърдят, че семействата с ниски и средни доходи ще бъдат засегнати най-тежко от мерките за строги икономии на правителството, и поискаха допълнителни инвестиции за стимулиране на растежа.

Техният лидер Ед Милибанд определи политиките, реализирани от Озбърн, като „ужасен провал“. „Опасявам се, че ще станем свидетели как обикновените хора плащат цената на всичко това“, каза Милибанд. „Това, от което имаме нужда и което Джордж Озбърн трябва да признае, е, че ако си опитвал един подход в продължение на 2 години и половина и той не е сработил, просто не продължаваш да го прилагаш“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още