IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетните рестрикции на Острова могат да продължат общо осем години

Според британския институт за фискални изследвания влошената икономическа перспектива може да наложи удължаването на мерките за икономии до 2017-2018 г.

15:12 | 26.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	На Озборн няма да му е приятно, ако се наложи да предложи още бюджетни рестрикции. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

На Озборн няма да му е приятно, ако се наложи да предложи още бюджетни рестрикции. Снимка: Архив Ройтерс

Британският институт за фискални изследвания (IFS - Institute for Fiscal Studies) обяви, че финансовият министър Джордж Озборн може да се наложи да осигури в хазната още 11 млрд. паунда чрез повишения на данъци или съкращения на разходи, ако икономиката на Великобритания не набере скорост, пише ВВС.

Това би било в допълнение на съкращенията на стойност 8 млрд. паунда, вече предвидени в бюджета. Озборн ще изнесе Есенния си доклад на 5 декември, в който според IFS той може да обяви нови болезнени фискални рестрикции.

Говорител на финансовото министерство е заявил, че независимата служба за бюджетни практики ще обяви през следващата седмица своята икономическа прогноза успоредно с Есенния доклад на министъра.

В последния си анализ Институтът за фискални изследвания взема под внимание „по-слабата прогноза за британската икономика“ и „разочароващата тенденция при данъчните постъпления през последните седем месеца“.

Данните показаха, че правителството е задлъжняло с повече от очакваното през октомври. Ако задлъжнялостта расте със същите темпове до края на годината, правителството ще надхвърли целевото си финансиране с 13 млрд. паунда, посочва IFS.

Институтът очертава два икономически сценария - сравнително оптимистичен, в който нарасналите заеми за правителството и влошаването на перспективите за растеж са временни, и сравнително песимистичен, в който те се окажат постоянни.

При първия сценария няма да са необходими допълнителни мерки от страна на финансовия министър за балансиране на бюджета в средносрочен план, макар че той вече обсъди възможността за съкращаване на социални разходи за 8 млрд. паунда в периода 2015-2017 г.

При втория сценарий обаче ще се наложи удължаване на бюджетните рестрикции до фискалната 2017-2018 г. и въвеждането на нови данъчни повишения или намаления на социални разходи на обща стойност 11 млрд. паунда, в допълнение на 8-те млрд. 

„Действията, предприети от правителството намалиха бюджетния дефицит с 25%, като същевременно бяха създадени над 1 млн. нови работни места в частния сектор, инфлацията е ниска, а икономиката се възстановява“, посочва говорителят на финансовото минстерство.

„Великобритания все още е изправена пред вътрешни и външни предизвикателства, но правителството взема необходимите трудни решения, за да се справи с дълговете и да повиши конкурентоспособността на икономиката."

Според IFS обаче Джордж Озборн може да се наложи да изостави и другата си фискална цел – дългът да започне да спада като процент от БВП през 2015-2016 г.

Управителят на Английската централна банка Мървин Кинг заяви, че неизпълнението на тази цел не би било неприемливо, ако причината е забавянето на глобалната икономика, а оттам - и на британската. Икономисти на Goldman Sachs също посочиха, че пропускането на целта няма непременно да доведе до намалена кредитоспособност на страната и понижение на топ ААА рейтинга й.

“От приемането на бюджета насам перспективата пред британската икономика се влоши, като бюджетните постъпления разочароваха дори повече, отколкото слабият растеж предполагаше“, коментира Карл Емерсън, заместник диркетор на IFS. „В резултат на това министърът на финансите може да се наложи да изостави някоя от фискалните си цели.“

Ако тенденцията за нарастване на правителствената задлъжнялост се окаже трайна, то Озборн ще трябва да предложи още рестрикции, за да изпълни поне една от фискалните цели, посочва Емерсън. „В такъв случай ерата на строгите мерки за икономии може да продължи осем години – от 2010-11 до 2017-18 г.“ 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още