IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика ще се върне към растеж през второто полугодие

За цялата 2012 г. обаче икономиката ще се свие с 0,2%, сочи последната прогноза на неправителствена организация, спонсорирана от Ernst and Young

16:52 | 15.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Британската икономика ще се върне към растеж през второто полугодие

Икономиката на Великобритания ще се върне към растеж през втората половина на 2012 г., сочи последният доклад на спонсорираната от Ernst and Young британска неправителствена организация Item Club, цитиран от ВВС.

За годината като цяло обаче ще бъде регистрирано свиване от 0,2%, сочи поредната прогноза на организацията, която се прави по модела, използван и от британското министерство на финансите.

В доклада се отбелязва, че представянето в областта на търговията е силно разочароващо и компенсира положителните ефекти от забавената инфлация и нарастващата заетост.

Прогнозата е по-оптимистична от оценката на Международния валутен фонд, публикувана през миналата седмица, според която свиването на британската икономика за годината ще достигне 0,4%.

Предвижданията на Item Club за 2013 г. са за ръст от 1,2% и от 2,4% през 2014 и 2015 г., като те се базират на по-високи потребителски разходи вследствие на забавяне на инфлацията и на по-добро състояние на пазара на труда. Според авторите на доклада тези подобрения ще бъдат подкрепени от възстановяването на ипотечния и жилищния пазари през пролетта на следващата година.

Последни данни на британската Служба за национална статистика от днес подкрепят картината на повишаващите се доходи. Те показват, че средният доход на британското домакинство след облагане с данъци е нараснал с 69 паунда през второто тримесечие спрямо първото до 4 510 паунда, достигайки най-високото си ниво за последната година и половина.

Главният икономически съветник на Item Club Питър Спенсър предупреди, че икономическият напредък не е гарантиран.

„Кредитирането започна да се разхлабва и ние сме изпълнени с надежда, че жилищният пазар ще започне да се възстановява от началото на следващата година“, каза Спенсър. „Има обаче достатъчно „ако“ и „но“. Големият въпрос е степента, до която потребителите ще решат да се възползат от предоставилите им се възможности или да продължат да изплащат задълженията си“, добави той.

Докладът предупреждава също, че връщането към балансиран растеж в средносрочен план е зависимо в сериозна степен от развитието на нещата извън Великобритания, включително в САЩ, където се очаква да отпаднат данъчни облекчения едновременно със свиване на правителствените разходи (т. нар. "фискална пропаст"), освен ако скоро не бъде сключено политическо споразумение.

„Дори ако САЩ избегнат фискалната пропаст и европейските политици направят необходимото за спасяването на общата валута, тези пазари ще бъдат сдържани от бюджетни съкращения“, се изтъква в доклада на Item Club. „Перспективите за бързо растящи пазари са по-слаби, отколкото изглеждаше през миналата година“, се добавя в прогнозата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още