IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания е излязла от рецесията според Британската търговска камара

От камарата се съмняват също така, че икономиката е била непрекъснато в рецесия през последните тримесечия, но посочват че растежът се забавя

11:59 | 02.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Великобритания е излязла от рецесията според Британската търговска камара

Икономиката на Великобритания се е завърна към растежа през третото тримесечие след три последователни тримесечия на свиване, според Британската търговска камара (BCC - British Chambers of Commerce), цитирана от ВВС.

На базата на проучване сред близо 7 600 британски компании камарата оценява растежа на местната икономика в периода юли-септември на 0,5%. Много икономисти очакваха растеж през изминалото тримесечие заради стимулиращата роля на Олимпийските игри.

BCC не е съгласна с националната статистика, че икономиката е била в рецесия през целия период на три тримесечия преди последното. През миналата седмица бе обявено, че БВП през второто тримесечие е спаднал с 0,4%, което е по-малко от предишната оценка.

От камарата признават, че стабилизирането на държавните финанси ще отнеме повече време, отколкото са се надявали. BCC призова правителството за допълнителни мерки в подкрепа на растежа, като бързо създаване на „Британска бизнес банка“ и размразяване на инфраструктурни инвестиции. 

„Въпреки официалните данни ние смятаме, че икономиката все още расте, но се забавя. Нуждаем се от незабавни мерки в подкрепа на доверието и инвестициите, от радикален дългосрочен план за растеж и от непрестанен ангажимент за намаляване на дефицита“, коментира главният икономист на ВСС Дейвид Кърн.

Според организацията доверието сред нейните членове (104 хил. фирми) относно бъдещите обороти и печалби е спаднало до нива, за последно отчетени в края на миналата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още