IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекорден ръст на британското индустриално производство през юли

Силните данни се дължат отчасти на ниската база от предходния месец и едва ли представляват положителен сигнал за страдащата британска икономика

13:32 | 07.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рекорден ръст на британското индустриално производство през юли

Индустриалното производство в Обединеното кралство е нараснало през юли с най-високия си темп от 25 години насам, след като промишлеността се е възстановила от сътресенията около почивните дни покрай златния юбилей от Коронацията на кралица Елизабет II, съобщава Bloomberg. 

Индустриалното производство се е повишило с 2,9% спрямо юни – най-големият ръст от февруари 1987 г., обяви Националната служба за статистика. Средната прогноза на икономисти, запитани от Bloomberg, бе за покачване от 1,5%.

В промишлеността е отчетен ръст от 3,2% - най-силният от юли 2002 г., след спад от 2,9% за предходния месец. И тук данните надхвърлиха прогнозите.

Увеличеното производство сочи известно възстановяване на икономиката, която се сви с 0,5% второто тримесечие, което се дължеше отчасти на допълнителните почивни дни.

"Данните няма да променят картината на страдащата британска икономика“, заяви преди излизането им Хауърд Арчър, икономист в  IHS Global Insight. „Промишленото производство очевидно е изправено пред вътрешни и международни предизвикателства.“

Въпреки сигналите за подобрение в производството и услугите през август, Английската централна банка окачестви перспективите пред икономиката като „необичайно несигурни“.

На вчерашното си заседание банката запази обема на програмата си за изкупуване на облигации и остави без промяна основния лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0,5%, като се въздържа от допълнителни мерки за стимулиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още