IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС: Засега няма нужда от нови преводи в помощ на испанския банков сектор

До момента в кредитните институции в страната са вложени 41,4 млрд. евро от помощта от ЕС

17:28 | 22.02.13 г.
ЕС: Засега няма нужда от нови преводи в помощ на испанския банков сектор

Европейската комисия (ЕК) за момента не вижда необходимост от допълнителни преводи в помощ на страдащия испанския банков сектор, посочва се в доклад на институцията, с който Dow Jones Newswires разполага и цитиран от MarketWatch.

Документът е с дата от 18 февруари и представлява втори преглед на помощната програма за рекапитализиране на испанските кредитни институции. Според записаното в него тя върви по план.

В доклада се уточнява, че испанските банки са получили помощ на стойност 41,4 млрд. евро, включително 2,5 млрд. евро за създадената от испанското правителство „лоша банка“, която ще поеме голяма част от активите с ниско качество от сектора на недвижимите имоти, притежавани от останалите кредитни институции в страната, на занижени цени.

37 млрд. евро са вложени в отчасти национализирани банки, след които Bankia SA, а 1,9 млрд. евро са предоставени на по-малки банки, изпаднали в затруднения, се отбелязва в документа.

В него се добавя, че стрес тестовете на испанските кредитни институции, проведени през миналата година от компанията Oliver Wyman, остават „представителни“ за финансовото им състояние. Тогава тестовете разкриха, че от 14 банки, в които бяха проведени, 7 биха изпитвали общ недостиг от 53,75 млрд. евро при най-тежкия посочеен сценарий на влошаване на икономическата обстановка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още