IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър се споразумя с международните кредитори за рекапитализацията на банките

До 2014 г. банките в страната трябва да постигнат 10% капиталова адекватност

10:53 | 19.11.12 г.
Кипър се споразумя с международните кредитори за рекапитализацията на банките

Кипър и международните кредитори са приключили преговорите за рекапитализацията на банките и по-широките парични реформи, съобщиха от централната банка на страната.

Необходимият допълнителен капитал ще бъде определен след одит, който ще бъде извършен от инвестиционната компания PIMCO. Докладът й се очаква да бъде готов в началото на декември, каза пред Ройтерс говорителят на кипърската централна банка Алики Стилиану, съобщи онлайн изданието EurActiv.com.

Централната банка на Кипър, Международният валутен фонд (МВФ) и европейските власти са се споразумели за нивото на капиталовата адекватност на банките, както и за подобряването на системата за банков надзор.

И търговските, и кооперативните банки ще бъдат под надзора на централната банка на страната. До края на 2013 г. всички финансови институции трябва да постигнат 9% капиталова адекватност, а през 2014 г. - 10 на сто.

В официалното изявление на институцията се посочва, че банковата рекапитализация ще подобри ликвидността, което от една страна ще доведе до намаляване на лихвите, а от друга – ще повлияе положително на доверието към банките и на растежа.

Кипър и международните кредитори все още не са постигнали споразумение за намаляването на заплатите в публичния сектор и на пенсиите, както и за приватизацията на държавните активи.

През юни Кипър стана петата държава от еврозоната, която поиска спасителна помощ от Брюксел и Международния валутен фонд (МВФ). Размерът на спасителната помощ за страната се очаква да е между 11 и 16 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още