IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриха конско месо в кюфтенца на IKEA

Шведската верига е изтеглила партидата от пазара

18:15 | 25.02.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Откриха конско месо в кюфтенца на IKEA

Шведската мебелна верига IKEA спря продажбата на кюфтета в заведенията си в Европа, след като инспектори в Чехия откриха наличието на конско месо в партида, произведена в Швеция, съобщи BBC.

Констатацията идва, след като земеделските министри на Европейския съюз се срещнаха в Брюксел, за да обсъдят нарастващия скандал с наличие на конско месо в месни продукти.

Според чешките власти конското месо е открито в кюфтета от свинско и телешко месо във Великобритания, Холандия, Португалия и други страни, където продажбата им вече е спряна. Кюфтетата са произведени от шведската компания Dafgard, която снабдява с продукта цялата верига.

IKEA обяви, че изтегля месните кюфетата от магазините си в 14 европейски страни. "Приемаме много сериозно този случай и изтегляме от продажба пакетите от един килограм на замразените кюфтенца в Словакия, Чехия, Унгария, Франция, Великобритания, Португалия, Италия, Холандия, Белгия, Испания, Кипър, Гърция и Ирландия, както и в Швеция", заяви говорителка на IKEA.

Откакто миналия месец откриха за първи път наличието на конско месо в различни продукти в ЕС, многобройни супермаркети оттеглиха и унищожиха стоките си заради наличието на конско месо.

В Чехия от продажба са спрени 760 килограма кюфтета на IKEA. Конско месо беше открито и в телешки бургери, внесени от Полша.

„Не толерираме никакви други съставки освен тези, които са посочени в рецептите. Продуктите трябва да подлежат на определни строги стандарти, да имат съотвените сертификати и анализи от акредитирани лаборатории“, се казва в съобщението на IKEA.

Проследяването на произхода на месото ще бъде на дневен ред на срещата на министрите от ЕС. Данните от последните няколко седмици показват, че националните органи по безопасност на храните не са се справили със задачата да идентифицират проблем във веригата на доставки в толкова голям период от време.

Поне дузина страни са засегнати от проблема с конското месо, което включва и едни от най-големите месопреработватели и производители на храни. Италия се присъедини към списъка в събота, след като бе констатирано наличието на конско месо в лазаня. В Германия също бе намерено такова наличие в 67 от 830 изследвани продукта.

В България също беше намерена лазаня с конско.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
2012
преди 11 години
пълно е с услужливи сливи .................... какво може да се очаква при това положение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
space-man
преди 11 години
Важното е, че в България няма конско и ще си ги изядем кифтетата от ИКЕА! Даже може да ни докарат и спрените от продажба в другите страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още