IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оланд: Франция няма да постигне целта за бюджетния дефицит

През 2013 г. "без съмнение" дефицитът ще достигне 3,7% вместо планираните 3%, призна френският президент, на практика нарушавайки свое предизборно обещание

20:58 | 12.03.13 г.
Оланд: Франция няма да постигне целта за бюджетния дефицит

Френският президент Франсоа Оланд призна, че страната му няма да постигне целта си за понижаване на бюджетния дефицит за тази година, съобщи ВВС.

Френският бюджетен дефицит през тази година „без съмнение“ ще бъде 3,7% от брутния вътрешен продукт, каза Оланд, вместо обещаните по време на предизборната му кампания през миналата година 3%. Това е и горната граница за бюджетен дефицит, приета в Европейския съюз, макар повечето от големите държави в съюза да я нарушават.

Оланд направи изявлението си в момент, когато икономическият напредък на Франция е подложен на критика от член на управителния съвет на Европейската централна банка.

„Реформаторският курс на Франция изглежда затъна“, заяви Йенс Вайдман, който е и управител на германската централна банка. „Кризата, пред която сме изправени, е криза на доверието, а това доверие не може да бъде спечелено, ако отлагаме захващането с първопричините на кризата“, каза Вайдман, посочвайки Франция, Италия и Кипър като държави, чието финансово положение остава тежко.

Гърция, Ирландия и Португалия ефективно бяха изключени от дългосрочното заемане на средства от международните финансови пазари, които ги принудиха да търсят помощ от европейските си партньори и от Международния валутен фонд. Всички те възприеха политики на строги икономии, за да свият публичните разходи, но Франция се противопостави на тенденцията, като вместо това повиши данъците, за да запази своя социален модел.

По време на избирателната си кампания през миналата година Оланд обеща да понижи бюджетния дефицит до 3% от БВП от прогнозираните тогава 4,5% и настояваше, че това е възможно, преди днес да признае поражението си.

Той обаче защити постижението си, заявявайки, че дефицитът все пак е бил понижен от достигнатите над 5% през 2011 г. „За 2 години ние извършихме едно структурно възстановяване“, изтъкна той. По думите му това „е толкова безпрецедентно, колкото и значимо“. „Залавянето с нашите сметки е финансово задължение, ... но то е и нацинално задължение, защото Франция никога не трябва да  бъде бреме за пазара“, добави високопарно президентът на страната.

През миналия месец Йорг Асмусен, другият германец в управителния съвет на ЕЦБ, призова Франция да предприеме „конкретни и измерими“ мерки за понижаване на бюджетния си дефицит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още