IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оланд подготвя почватата за пенсионна реформа

Френският президент подготвя общественото мнение, рейтинговите агенции и пазарите за по-висок бюджетен дефицит, коментира икономист

13:56 | 15.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Френският президент Франсоа Оланд. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският президент Франсоа Оланд. Снимка: Ройтерс

Френският президент Франсоа Оланд подготвя почвата за една от най-оспорваните реформи във Франция - пенсионната, пише Bloomberg.

Изложен на натиск от страна на Европейския съюз (ЕС) да изпълни заложените фискални цели, президентът-социалист рискува да предизвика гнева на основните си привърженици, ако се опита да ограничи пенсионните разходи. През 2011 г. дефицитът в пенсионната система на Франция е достигал 14 млрд. евро.

Въпреки че Оланд оставя въпроса за пенсионната възраст да бъде решен при преговорите между представители на работодателите и синдикатите, той може да предложи пенсиите повече да не се индексират спрямо инфлацията, коментират източници близки до кабинета в Париж.

Предпазливият опит за пенсионна реформа - тема, която малцина от предшествениците на Оланд са успявали да засегнат без да предизвикат масови протести - е предприет поради песимистичните икономически очаквания, според които правителството едва ли ще успее да изпълни заложените бюджетни цели.

Оланд подготвя „общественото мнение, рейтинговите агенции и пазарите за по-висок дефицит и в същото време се опитва да внуши, че страната взима мерки, за да се справи със структурните недостатъци“, казва Жил Моек, главен икономист за Европа на Deutsche Bank в Лондон. „Франция балансира на пръсти“.

Девет месеца след като беше избран за президент, Оланд се опитва да стабилизира икономиката на страната си, която е на прага на трета рецесия за последните 4 години и страда от най-високата безработица от 1998 г.

На 13 февруари френският премиер Жан-Марк Арно заяви, че Франция няма да успее да понижи бюджетния си дефицит до 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) до края на годината, тъй като за момента икономическият растеж се оказва трудно постижим, а приходите от данъци – незадоволителни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още