IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берсани получи мандат за съставяне на правителство

Италианският президент Джорджо Наполитано обаче не е оптимист за крайния резултат от усилията на лидера на левоцентристите

21:03 | 22.03.13 г.
Берсани получи мандат за съставяне на правителство

Италианският президент Джорджо Наполитано натовари с мандат за съставяне на ново правителство лидера на левоцентристите Пиер Луиджи Берсани, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

Берсани, чиято коалиция има абсолютно мнозинство в Камарата на представителите, но няма мнозинство в Сената, ще започне консултациите за съставяне на кабинет веднага.

Първо той ще има срещи с лидерите на двете парламентарни камари Пиетро Грасо (Сената) и Лаура Болдрини (Камарата на депутатите), излъчени от левоцентристите по-рано тази седмица, съобщава в. Corriere della Sera. Задачата на Берсани е да намери подкрепа за плана си за промяна на страната, който той представи преди броени дни.

След връчването на мандата Наполитано подчерта, че от водените при него консултации е останал с впечатление, че в италианската политика цари голямо разделение, но въпреки това всички политически сили си давали ясно сметка пред какви предизвикателства са изправени. Наполитано призна, че за Берсани ще бъде трудно създаването на широка коалиция заради разделението, появило се отново в края на парламентарния сезон през 2012 г.

Още вчера Берсани говори за правителство на промяната, което иска да създаде и подчерта, че е отворен към всички парламентарно представени сили.

Според допитване до общественото мнение по поръчка на телевизия RAI 3, 66% от анкетираните смятат, че Берсани няма да получи подкрепа в горната камара на парламента.

Днес Вито Крими, лидер на парламентарната група на "Движение 5 звезди" в Сената, за пореден път каза своето твърдо "не" на доверието за политици като Берсани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още