IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър размрази 10% от големите депозити в Bank of Cyprus

От кипърската централна банка са наредили още вчера на извънредния администратор на кредитната институция да размрази средствата

18:08 | 03.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Кипър размрази 10% от големите депозити в Bank of Cyprus

Централната банка на Кипър размрази 10% от сумите по депозитите над 100 000 евро, които не са гарантирани според европейското законодателство, в най-голямата кредитна институция в страната Bank of Cyprus, съобщи РИА Новости, като се позова на съобщение на регулаторния орган.

Сумите по негарантираните депозити бяха замразени според условията на споразумението с международните кредитори на страната, отнасящи се до преструктурирането на банковата система.

„Кипърската централна банка изпрати вчера писмено съобщение до извънредния администратор на Bank of Cyprus за размразяване на 10% от средствата по негарантираните депозити, сумата по които надхвърля 100 000 евро“, се посочва в документа, публикуван днес на официалния сайт на централната банка.

Според първоначалното споразумение с Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка Кипър възнамеряваше да въведе еднократен данък върху всички депозити в банковата система на острова.

Впоследствие обаче парламентът на страната отхвърли категорично този план, а политическите лидери се договориха с „тройката“ за оздравяване на банковата система. Cyprus Popular Bank, втората кипърска банка според пазарната си капитализация, която е позната и с местното си наименование Laiki, ще бъде закрита, а здравите ѝ активи и обслужваните от нея кредити ще бъдат прехвърлени в Bank of Cyprus.

По-рано от централната банка на страната бяха обявили, че отписването на суми по депозитите на стойност над 100 000 евро в Bank of Cyprus ще достигне 37,5%. Първоначално банката ще замени посочения процент с акции, а върху още 22,5% от общата сума по негарантираните депозити няма да бъдат начислявани лихви. Предполага се, че в бъдеще и тези средства ще бъдат заменени с акции.

Върху оставащите 40% от стойността по депозитите над 100 000 евро ще бъдат начислявани лихви, но средствата се замразяваха в банката до момента, в който положението ще се нормализира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още