IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Кипър не бива да се приема за изключение

В еврозоната има и други малки държави с огромен банков сектор, предупреждава New York Times, визирайки Малта и Люксембург

09:12 | 02.04.13 г.
Кризата в Кипър не бива да се приема за изключение

Кризата в Кипър привлече вниманието върху странното и опасно явление на банковите системи, които са много по-големи от икономиките, където са базирани. Една от причините правителството на островната държава да се затрудни при справянето с проблемните си банки беше, че активите им бяха седем пъти по-големи от икономиката на страната, пише New York Times.

Кипър не е единствената подобна страна в еврозоната. Люксембург и Малта, които са се утвърдили като данъчен рай в услуга на големи световни корпорации и свръхбогатите, са с дори още по-големи банкови системи.

Банковите активи на Люксембург надхвърлят 22 пъти националния БВП, а в Малта размерът им е осем пъти по-голям от икономиката на страната, отбелязва вестникът.

Лидерите на двете държави настояват, че те не трябва да бъдат сравнявани с Кипър и очакват европейските лидери да подкрепят правителствата и банките им каквото и да става.

Изданието цитира финансовия министър на Люксембург Люк Фриден, който заявява по повод банковата система на страната: "Искаме да я разширим още повече, а не да я свиваме."

Банките в Люксембург и Малта, много от които са собственост на големи европейски и американски фирми, са в по-добро здраве от тези в Кипър според Международния валутен фонд. МВФ обаче изрази безпокойство за способността на страните да упражняват адекватен надзор над банките си или да ги подкрепят в случай на криза.

С други думи, еврозоната и МВФ ще трябва да се намесят с финансови спасителни планове ако тези страни се сблъскат с проблеми, смятат от вестника.

При всяко положение еврозоната трябва спешно да завърши работата по учредяване на банков съюз, който да позволи на Европейската централна банка да упражнява надзор над големите банки вместо да оставя тази задача на националните политици, които може да са твърде покровителствено настроени към банките си.

В Европа трябва да има и общ процес по преструктуриране на банки в затруднение, което би трябвало да намали риска от катастрофи като кипърската. Един банков съюз също така ще даде на вложителите повече увереност, че застрахованите им депозити наистина са гарантирани - тази увереност бе силно разтърсена от станалото в Кипър, пише вестникът.

За щастие тълпите не бяха толкова големи или хаотични, колкото се опасяваха хората, когато банките в Кипър отново отвориха врати миналата седмица след две седмици спиране на работа - но едва след като страната наложи строг капиталов контрол, за да попречи на вложителите да избягат.

Европейците може да нямат такъв късмет следващия път, предупреждава New York Times.  

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още