IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барозу: Меркел не е виновна за проблемите в Южна Европа

Всеки трябва да мете боклука пред вратата си, посочва председателят на Европейската комисия

11:00 | 05.05.13 г. 13
<p>
	Жозе Барозу, Снимка: БТА</p>

Жозе Барозу, Снимка: БТА

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу защити германския канцлер Ангела Меркел от критиките, отправени срещу нея от страни от Южна Европа заради нейната политика за мерки за строги икономии, предаде Франс прес.

"Това, което се случва във Франция или в Португалия не е по вина на госпожа Меркел или на Германия. Всеки трябва да мете боклука пред вратата си. Има достатъчно неща за вършене", заявява Барозу в интервю за германското списание Bild am Sonntag.

"Решенията в еврогрупата винаги се взимат единодушно. Напълно несправедливо е да се представят мерките за икономии като наложени от една страна или от една институция. Аз също съм жертва на подобни опити, но ме възприемат също и като изкупителна жертва", заяви Барозу.

"Тази криза и проблемите, които вървят с нея, не са резултат от политиката на Германия или пък са грешка на ЕС. Това е резултат от една прекомерна политиката на разходи, на липса на конкурентноспособност и на безотговорни действия на финансовите пазари", подчерта консервативният португалец.

Той посочи, че Меркел влага прекалено усилия, енергия и време в европейския проект и изрази надежда, че подобно нещо ще може да се каже и за останалите лидери.

Неотдавна обаче Барозу призна, че икономиите на всяка цена не са лек срещу бюджетните дефицити и че трябва цялата политика, допускаща такива дефицити, да бъде поставена под въпрос.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 11 години
Каква е логиката да се участва в тази пародия, с очевидно нехоливудски хериенд. Още сега е ясно как ще приключи всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 11 години
Защо да е популист този който ще изостави еврото? То е някаква синтетична валута без държава, всички държави са различни и силните държат на това да потискат слабите, като за тях има специални договори и правила. Германия е бетонирала индустриалния си износ спрямо другите страни от ЕС със специални ниски цени на прородиния газ и суровините внос от Русия, другите са вечен вносител на нейните стоки по този начин.Освен това тя се развива технологично, но технологиите не вървят към периферията, кадето такава индустрия е невъзможно да покълне дори , а към АЗИЯ...за да се развива АЗИЯ.Най доброто предимство на Германия се унищожава системно, висококвалифицираните кадри с технически профил намаляват понеже концерните там са монополисти и не желаят да им плащат добре. Тези кадри се ориентират към работа в Китай. Китайските Тойоти на Греат Уол стават все по добри, а технологията на Фолскваген изтече още в първите 24часа, щом посроиха завод за най новите им двигатели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Разбира се че не е виновна... как може някой, от който нищо не зависи, да е виновен! Той е само представител на общественото мнение / нагласи / очаквания, които се управляват - настройват ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
supertrader
преди 11 години
Те смятат да се измъкнат , обмислили са го и ще фалират другите вместо тях. За тях са планирали да се падне екстрата - зверска обезценка на трилионните им дългове, по вина на другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
studioaa
преди 11 години
Това с рейтинга е по-скоро до време. Въпрос единствено на време е колапсът на държавните дългове из цялата еврозона да удари финансовата система в Германия, или по-лошо някой популист да реши да изоставя еврото - това ще се случи рано ли късно. Тогава ще станем свидетели на неповторимият еврокалипсис. След като еврото възспира развитието на повечето икономики в ЕЗ, то ще бъде изоставено от тях. Не бива да забравяме, че Германия е фалирала цели 3 пъти през 20 век и последния фалит беше преди 70 години, а първия за 21 век закъснява. Но до кога??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 5
relatively new
преди 11 години
мисля че Меркел ще си я преизберат без проблеми. всички немци са доволни реално. а относно рестриктивата фин политика- за Германия е ОК защото изнася и не се налага да си крепи икономиката с бюджетни поръчки като нас или др. освен това и лихвата е ниска докато Мудис не посмеят да я закачат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Niamam kirilica sorry.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 11 години
vsi4ko e nbaglaseno. kogato sa go izbirali za glava na EK, se vodi izbran ot EP. nbo defakto e bil edinstveniq kandidat - zakonno izbran no edinstven. horata koito si mislqt 4e EU shte stane utolpia - shte stane utopia kolkoto USSR staba utopia.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
studioaa
преди 11 години
Не съм съгласен с теб, Барозу не е бил за този пост НИКОГА. Не мога да си го обясня как европейците гласуват доверие на един "бивш" функционер на една противоконституционна комунистическа организация в Португалия. Мястото на този *** е в затвора/концлагера, а не по върховете на политиката, както и на всичките му подобни в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още