IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EADS с рязък ръст на тримесечната печалба заради доставките на Airbus

Компанията запази прогнозата си за годишна оперативна печалба и доставки на самолети

18:50 | 14.05.13 г.
EADS с рязък ръст на тримесечната печалба заради доставките на Airbus

EADS, компанията-майка на Airbus, обяви рязък ръст на печалбата за първото тримесечие на годината, съобщи BBC.

Оперативната печалба на компанията без включване на еднократни ефекти е нараснала с 56% до 741 млн. евро, като голяма част от увеличението се дължи на ръста на продукцията в Airbus, където приходите са се повишили с 16%. Нетната печалба на компанията за тримесечието почти се е удвоила на годишна база до 241 млн. евро.

През миналата година Airbus си върна водещата позиция в света при производителите на самолети за граждански нужди по брой на доставените машини, след като през 2011 г. бе останал зад основния си конкурент Boeing.

От Airbus обявиха, че са доставили 144 самолета между януари и март, докато за същия период на 2012 г. техният брой е бил 131.

От EADS потвърдиха прогнозата си за доставки на самолети през годината между 600 и 610 броя, тъй като търсенето от авиокомпании от държави в Близкия Изток и Азия се запазва. За 2013 г. компанията запазва прогнозата си и за оперативна печалба от 3,5 млрд. евро преди еднократните ефекти.

Главният изпълнителен директор на EADS Том Ендерс заяви, че „началото на 2013 г. е по-скоро добро“ за компанията, която остава концентрирана върху подобряващата се доходност „през 2013 г. и по-нататък“.

От EADS обаче посочиха, че са похарчили значителни средства, за да увеличат запасите за новите си проекти.

Компанията  увеличи оборотния капитал в Airbus и подразделението за производство на хеликоптери  Eurocopter, където резултатите са в другия край на спектъра – загуби с двуцифрен процент както по отношение на приходите, така и на печалбата. Причината са опасения за сигурността на машините след две принудителни кацания, за които вината отчасти бе хвърлена върху корозия на метала.

„Очаква се възстановяване в края на 2013 г., тъй като Eurocopter установи причините за техническите проблеми“, изтъкнаха от EADS, цитирани от Ройтерс.

Финансовият директор на EADS и Airbus Харалд Вилхелм обаче изрази нарастващ оптимизъм за представяне през лятото на новия модел A350, който е първи за компанията от близо десетилетие.

След представянето на резултатите акциите на EADS поскъпнаха с 1,5% до 41,83 евро на фона на относително слабия пазар в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още