IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ може да разшири инструментариума за борба с риска от дефлация

Централната банка на еврозоната проучва различни мерки, с които да насърчи кредитирането в региона, съобщи Петер Прает

11:18 | 23.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дефлационната спирала трябва на всяка цена да бъде избегната, предупреждава Прает. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дефлационната спирала трябва на всяка цена да бъде избегната, предупреждава Прает. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да разшири инструментариума си в борбата с риска от дефлация, коментира членът на Управителния съвет на банката Петер Прает, цитиран от Ройтерс.

Той допълни, че в момента централната банка на еврозоната проучва различни мерки, с които да насърчи кредитирането в региона.

Прает заяви, че дефлационната спирала трябва на всяка цена да бъде избегната, но същевременно намаляването на задлъжнялостта на банковия сектор може да навреди на растежа и да окаже допълнителен натиск върху инфлацията.

„Имаме цел – ценова стабилност. Ако тази цел е в риск, имаме възможност да разширим диапазона на инструментите на паричната политика, ако сметнем, че това е необходимо за постигането на целта“, коментира Прает, но не посочи точно какви инструменти има предвид.

Заради задълбочаването на рецесията в еврозоната ЕЦБ понижи основната лихва до ново рекордно ниско ниво от 0,5% и удължи срока на извънредната мярка за неограниченото финансиране за банките с една година.

Въпреки предприетите досега мерки, инфлацията в еврозоната през април падна до 3-годишен минимум от 1,2% - далеч от целта на ЕЦБ за „здравословна“ инфлация от 2%. Ако се стигне до дефлация, еврозоната ще навлезе в порочен цикъл на спад на цените и доходите, което би било кошмар за централните банкери, тъй като изходът от подобна ситуация е изключително труден.

Въпреки достъпа им до ликвидност и ниските основни лихви, банките в еврозоната не са склонни да засилят кредитирането, особено в периферията на региона, където кризата продължава да бушува. В тази връзка ЕЦБ се е заела „да накара банките да задвижат процеса, като това е въпрос от първостепенна важност“, коментира Петер Прает.

Единият начин за насърчаване на кредитирането е подобряването на прозрачността на пазара на ценни книжа, обезпечени с активи, и превръщането им в атрактивни инструменти за инвеститорите, отбелязва информационната агенция.

Ако банките могат да секюритизират кредитите и след това да ги продават, това ще им освободи необходимия капитал за кредитиране на фона на процеса по подобряване на капиталовата им адекватност, който също блокира част от свободните средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още