IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OffshoreLeaks коства поста на Херберт Степич

Шефът на Raiffeisen Bank International подаде оставка след разследвания за инвестиции в офшорни сметки

20:17 | 24.05.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Степич: &quot;Отказвам се от функциите си при обстоятелства, които си представях по различен начин&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Степич: "Отказвам се от функциите си при обстоятелства, които си представях по различен начин". Снимка: Ройтерс

Разкритията за съмнителни финансови транзакции в данъчни убежища (OffshoreLeaks) взеха видна жертва. Дългогодишният ръководител на австрийската Raiffeisen Bank International, която има клон и в България, Херберт Степич бе принуден да подаде оставка, след като в петък стана ясно, че е купувал имоти в данъчния рай Сингапур, предаде Ройтерс.

66-годишният мениджър направи банката един от най-големите кредитори в Централна и Източна Европа и оставя зад себе си голяма празнина. „Отказвам се от функциите си при обстоятелства, които си представях по различен начин", каза развълнуван и с приглушен глас Степич. Кой ще поеме по стъпките му не е ясно. Решението трябва да бъде взето "в близките дни", каза говорител на RZB. Дотогава Степич ще изпълнява ръководните си функции.

Степич е на върха на банката от 2001 г. насам, а в банката работи от 40 години. Чрез многобройни нови компании и придобивания той изгради дъщерна мрежа в 17 страни в Източна Европа – стигайки до големите банки в Русия, Украйна и Полша. В обществото страстният брадат пушач се е показвал като винаги уверен и приказлив мениджър. С удоволствие и усмивка на устата амбициозният банкер разказваше за своите приключения в Източна Европа още преди падането на Желязната завеса.

Не така весело е настроението му в петък. Пултът е обграден с черна полицейска лента, която умишлено разделя на голямо разстояние Степич от тълпата телевизионни камери и журналисти, а след краткото си изявление той веднага излиза от залата. Преди това той не без гордост брифира с няколко думи "творбата на живота си за последните 40 години". С оставката си той искал да избегне възможността "в предвидимия емоционален и популистки дебат банката да понесе трайни увреждания". При сделките за неговите имоти той винаги е действал данъчно коректно, подчертава банкерът.

В четвъртък започна вътрешнофирмено разследване на публикации, появили се след достъпа на мрежа разследващи журналисти до подробности за стотици хиляди офшорни сметки.

В материалите се твърди, че Степич има офшорни сметки, създадени от швейцарската банкова група UBS, за да инвестира в три апартамента в Сингапур. С помощта на създадени с помощта на UBS две фиктивни компании, базирани на Британските Вирджински острови и Хонконг, мениджърът е купил три апартамента с площ от по 150 кв. м в Сингапур. Сделките са осъществени през 2006 г. и 2008 г., а Степич не е уведомил за тях нито банката си, нито регулатора. По думите му обаче това не е било и необходимо.

Австрийският банков регулатор също поиска повече информация по случая. Поне засега действията на Степич не изглеждат незаконни. Мениджърът поясни, че всички инвестиции е правил със средства, върху които е платил данъци в Австрия, и няма никакви притеснения от излизането на тези факти в публичното пространство.

На борсата бързото оттегляне без очевидни кандидати за наследяване на поста предизвика несигурност. Акциите на компанията загубиха около два процента от стойността си. От IPO-то си през 2005 г. насам под ръководството на Степич до 2007 цената на акцията стигна рекордна стойност от почти 124 евро за брой. В резултат на финансовата криза обаче тя се обезцени с почти 80 на сто до 26,50 евро за брой в момента.

Въпреки мениджърската смяна експертите не очакват съществена промяна в бизнес стратегията. Въпреки че Raiffeisen ще загуби в лицето на Степич важна фигура за интеграцията на бизнеса в Източна Европа, за банката той остава твърде важен, за да се отвърне от него, заяви анализаторът от Erste Group Гюнтер Хобергер.

За необходимата последователност се очаква да се погрижат и собствениците. 78,5 на сто от RBI принадлежат на Raiffeisen Zentralbank (RZB), която от своя страна е собственост на осемте регионални банки Raiffeisen. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Всички пушачи са гадни копилета! Добре че ги отказах ве4е ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Аууу! ЛЕле амлеее...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Гледай за каква дреболия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още