IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OMV отчете близо 30%-ен спад на печалбата за второто тримесечие

Операциите с природен газ на компанията са претърпели сериозна загуба

15:47 | 13.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
OMV отчете близо 30%-ен спад на печалбата за второто тримесечие

Печалбата на австрийския петролен концерн OMV за второто тримесечие на фискалната година се е свила с 29% заради загубите на звеното на компанията за природен газ, намалелите продажби и по-ниските цени на петрола, предаде Bloomberg.

Нетната печалба се е понижила до 321 млн. евро от 455 млн. евро през второто тримесечие на 2012 г., съобщи компанията в изявление. Резултатът обаче оправда очакванията на анализаторите. Консенсусната прогноза на анкетирани от агенцията икономисти беше за печалба в размер на 318 млн. евро.

Оперативната печалба на компанията се е понижила с 15 на сто на годишна база до 733 млн. евро.

Главният изпълнителен директор на OMV Герхард Ройс се опитва да префокусира дейността към проучването и добива, тъй като в дългосрочен план вижда по-високи печалби в тази дейност. В тази връзка компанията инвестира в търсене на нефт и газ в Черно море, Северно море и Иракски Кюрдистан на фона на продажбите на активи, например бензиностанции в Югоизточна Европа и съоръжения за съхранение на природен газ в Австрия, отбелязва агенцията.

Печалбата преди данъци и такси на подразделението за проучване и добив на нефт и газ се е свила с 20 на сто до 597 млн. евро за периода април-юни. Добивите са се свили с 2,6% до еквивалента на 297 хил. барела петрол дневно.

Операциите с природен газ на компанията регистрират 30 млн. евро загуба заради губещите договори за доставка на синьо гориво. В тази връзка австрийската компания води преговори с руската "Газпром" и норвежката Statoil за цените на суровината.

Но и това не е всичко - OMV е отписала 55 млн. евро през тримесечието заради проектогазопровода „Набуко“, чиято реализация се провали. Това ще принуди компанията да търси други източници на природен газ, коментира още в края на юни Герхард Ройс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още