IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В неделя социалистите в Германия решават дали да сформират коалиция с Меркeл

Ако има съгласие, рзговорите за сформиране на коалиция най-вероятно ще започнат в сряда следващата седмица

13:50 | 18.10.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Лидерът на Социалдемократическата партия Зигмар Габриел е убеден, че в името на Германия двете партии могат да постигнат съгласие по ключови за страната въпроси. <em>Снимка: Ройтерес</em></p>

Лидерът на Социалдемократическата партия Зигмар Габриел е убеден, че в името на Германия двете партии могат да постигнат съгласие по ключови за страната въпроси. Снимка: Ройтерес

Консервативната партия на Ангела Меркел и опозиционната партия на социалдемократите обявиха намеренията си да започнат разговори за сформиране на коалиционно правителство, което най-вероятно ще направи промени в размера на минималната работна заплата и ще има по-силна позиция в двете камари на парламента, пише MarketWatch.

На своя конгрес в неделя Социалдемократическата партия трябва да реши дали да подкрепи партията на Меркел. Ако бъде постигнато съгласие, то през следващите седмици ще станем свидетели на яростни преговори между исторически противоположните възгледи на двете политически течения по редица спорни въпроси и по-специално - исканията на социалдемократите за промени в трудовото законодателство, които да са в полза на работниците.

От няколко дни насам най-големите съюзници на Меркел сигнализират, че са готови да направят компромиси с исканията на социалдемократите като например тези, касаещи минималната работна заплата, особено след като тази седмица нейният потенциален съюзник Зелените отпадна като възможен коалиционен партньор.

„Убедени сме, че дори и по най-противоречивите въпроси ние ще съумеем да намерим решения, които да бъдат смислени и за двете страни, а най-вече – за страната“, каза председателят на Социалдемократическата партия Зигмар Габриел след третия кръг преговори, провели се в четвъртък.

Намерението на Християндемоктратическата партия на Меркел, нейният партньор Християнсоциалният съюз и Социалдемократическата партия да започнат официални преговори означава, че по всяка вероятност Германия ще бъде управлявана от широка коалиция, съставена от най-силните леви и десни политически партии в страната.

По време на разговорите за сформиране на коалиция, които най-вероятно ще започнат в сряда следващата седмица, партиите ще изложат и обсъждат своите приоритети за четиригодишния управленски мандат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
lyusien
преди 10 години
Много е възможно да отидат на нови избори Различията в програмите им са твърде големи а някои непреодолими
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Еми, като социализма се въведе само в развитите държави ще им стигне за по-дълго време, ако дадат от социализма и на другите, ще свърши много бързо ;)) За това, който се уредил: социализъм, който не : свободен пазар ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
Хаааахахаха! Коализия между консерватори и социалисти! хахаха! Още 10-тина години и на запад ще спрат изобщо да правят избори! Както е видно и в Европа, и в Щатите, навсякъде социализмът настъпва! Докато тука разни изкопаеми "десни" кресльовци тършуват из килерите за комунисти, социализмът завладява развитите държави по еволюционен път! Трябва само един по-сериозен трус на борсите, някакъв икономически катаклизъм на свободния пазар и при ремонтните работи след това държавната икономика ще бъде официално институционализирана! И те тека, другарки и другари! хахахаАйде меткайте сега десни минуси! хахахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още