IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителското доверие в Италия се подобрява

Оптимизмът сред домакинствата расте най-вече в Северните региони на страната

16:22 | 26.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Потребителското доверие в Италия се подобрява

Потребителското доверие в Италия се подобри през ноември, благодарение на оптимизма в ориентираните към износ Северни райони. Домакинствата в цялата страна чувстват по-голяма сигурност за собственото си финансово състояние, отколкото националното такова, обяви днес статистическият институт Istat, цитиран от MarketWatch.

Индексът на потребителското доверие на Апенините се качи с един пункт на месечна база до 98,3 през ноември и отчасти компенсира резкия спад от 100,8 до 97,3 между септември и октомври. Мнението на домакинствата за собственото им финансово състояние се увеличи до 101,1 от 98,1 през миналия месец, но възгледът им за икономиката като цяло се влоши до 91,6 от 93,1, според данни от изследване на Istat.

Италианското правителство обеща да премахне непопулярния данък върху основните жилища, чийто общ размер през декември беше 2,4 млрд евро. В Италия 80% от населението са собственици на жилище, така че данъкът обхвана и немалката част от него, която не работи или не плаща данъци.

Цялостното доверие на потребителите надхвърли 100 пункта в Северните райони, където повечето жители се занимават с производствена дейност и работят за износители. В по-бедните южни региони индексът задържа нивото си и се влоши в централния регион, доминиран от столицата Рим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още