IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's вдигна рейтинга на Гърция с две стъпки

Кредитната агенция се аргументира със значителната фискална консолидация и намалените лихвени разходи на страната

10:32 | 30.11.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Moody's вдигна рейтинга на Гърция с две стъпки

Moody's Investors Service повиши вчера кредитния рейтинг на Гърция с две стъпки – от C на Caa3 със стабилна перспектива, посочвайки, че икономиката на страната се оттласка от дъното, съобщава Wall Street Journal.

Вдигането на рейтинга идва няколко дена, след като ОИСР заяви, че Гърция ще остане в рецесия и през следващата година въпреки съществения напредък във фискалната и икономическата реформи. Организацията очаква спад на Гръцкия БВП през 2014 г. с 0,4%, което обаче е по-оптимистична спрямо предишните прогнози.

Преди седмици „тройката“ кредитори на страната – ЕК, МВФ и ЕЦБ заявиха, че очакват гръцката икономика да се върне към скромен растеж през идната година.

Moody's посочва, че е предприела повишаване на рейтинга заради значителната фискална консолидация в условията на нисък растеж и политическа нестабилност, както и на фона на намалените лихвени разходи на страната.

Има доказателства, че гръцката икономика изплува след близо шест години на рецесия и че комбинацията от циклични фактори и провеждането на структурни реформи водят към постепенно подобрение на средносрочните перспективи за растеж, отбелязва кредитната агенция.

Според Moody's продължаващото намаление на дълговите нива и структурните реформи в подкрепа на икономическия растеж, заедно с подобрението на политическата картина, могат допълнително да вдигнат рейтинга на Гърция, макар че забавянето на въвеждането на икономическата програмата на „тройката“ може да ограничи възможностите за растеж и да изложи на риск към понижаване рейтинга.

Гръцкият финансов министър Янис Стурнарас заяви вчера, че споразумението между Гърция и кредиторите за отпускане на транш от 1 млрд. евро е било отложено, но че страните целят да завършат сделката до края на годината.

Инспекторите трябваше да оценят прогреса на Гърция в реформите преди срещата на Еврогрупата на 9 декември, която трябва да одобри следващия транш от помощта.

„Отлагането не ме притеснява. Тройката ще се върне след срещата на Еврогрупата с цел за постигане на споразумение до края на годината", е заявил Стурнарас, цитиран от Ройтерс.

Макар че е възможно различията да бъдат изгладени в близките дни, Гърция няма непосредствена нужда от финансиране и вероятно може да отложи още малко реформите, отбелязва агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Понеже територията е вече обута за много годин инапред, вече може да идват пари там -> "местните" са имунизирани нищо да не остава за тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още