IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данък върху финансовите трансакции в ЕС може да има първо за сделките с акции

Министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле разкри, че се върви към консенсус налогът да бъде въведен постепенно, но не разкри конкретни срокове

13:17 | 19.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле. Снимка: Ройтерс

Почти сигурно е, че амбициозните предложения за въвеждането на общоевропейския данък върху финансовите трансакции ще бъдат дискутирани отново, след като министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле призна, че налогът може да бъде въведен постепенно, като първо ще се облагат сделките с акции.

Данъкът не успя да спечели широка подкрепа сред политиците, когато бе предложен в разгара на дълговата криза в еврозоната, но в последствие получи одобрението на 11 държави, начело с Германия и Франция, пише европейският портал Euroactiv.

Дългоочакваните преработки обаче може би са един вид победа за банките и търговските организации, които лобираха яростно срещу предложенията и може би ще се отразят на практическите проблеми относно прилагането на данъка и политическите разединения относно въвеждането му.

Въпреки че много критици изтъкват факта, че събирането на данъците ще бъде трудно, Париж и Берлин все още спорят за това под каква форма да се прилага данъкът – дали да се облагат сделките с деривативи или не. Франция се противопоставя на тази идея.

Миналата година, когато политическата подкрепа започна да отшумява, властите в Брюксел започнаха да мислят за смекчаване на предложенията, т.е. да се въведе малък данък само върху сделките с акции до пълното прилагане на схемата за всички финансови инструменти.

Министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле изглежда подкрепи този подход, заявявайки, че поетапното въвеждане би било по-добре, отколкото пълното отхвърляне на идеята. Това предполага, че първо може да се облагат сделките с акции, а по-късно – тези с деривати.

„Знаем, че подходът „стъпка по стъпка“ не е най-добрият, но е по-добър от нищо“, са точните думи на Шойбле, който добави, че се върви към постигането на консенсус за това да се облагат първо сделките с акции.

Той отказа да посочи конкретни срокове, но се надява, че Берлин и Париж ще обсъдят формата на налога, когато канцлерът Ангела Меркел и президентът на Франция Франсоа Оланд се срещнат по-късно днес.

Франция и Германия са готови да постигнат споразумение по въпроса преди изборите за Европейски парламент през май, коментират от френска страна. Финансовият министър на Австрия Михаел Шпинделегер, чиято страна е сред тези, подкрепящи въвеждането на данъка, не очаква въвеждането му преди 2016 г.

Властите в Брюксел очакват приходите от данъка да бъдат до 35 млрд. евро годишно. Но при модела на приложението му, обсъждан миналата година, ставката, която ще се начислява върху сделките с облигации и акции може да падне до 0,01% от стойността на сделката от 0,1% първоначално. Ето защо сметките на Брюксел може и да не се окажат верни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
MZ/X
преди 10 години
Искат да ни изгонят да търгуваме в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още