IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ноайе: Данъкът върху финансовите транзакции представлява огромен риск

Председателят на френската централна банка предлага налогът да обхваща „един, два или няколко сегмента от финансовия пазар, без вредни последици“

14:47 | 28.10.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кристиан Ноайе. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кристиан Ноайе. Снимка: Ройтерс

Планираният данък върху финансовите транзакции в Европа представлява огромен риск за държавите, които го подкрепят, тъй като заплашва финансовата стабилност, предупреждава председателят на френската централна банка Кристиан Ноайе, цитиран от FT.

“Законопроектът на Европейската комисия (ЕК) трябва да бъде изцяло ревизиран“, коментира Ноайе плановете на институцията да набере 35 млрд. евро от налога, известен още като „данък Робин Худ“ и „данък Тобин“ на името на американския икономист Джеймс Тобин, който пръв го предлага.

И предишното, и настоящото френски правителства са сред най-горещите привърженици на данъка върху финансовите транзакции. Заради натиска на финансовия сектор обаче кабинетът на Франсоа Оланд в последните месеци се опитва да реформира законопроекта на Брюксел. Кабинетът индикира, че иска да ограничи обхвата на данъка върху акциите, някои облигации и деривативни инструменти.

„Не вярвам някога френско правителство да е искало да направи нещо, което да разруши цели сектори от френската финансова индустрия, да предизвика масови съкращения във финансовия сектор и да навреди на икономиката като цяло“, коментира Ноайе в интервю за изданието.

Той посочва, че предложението на Еврокомисията изправя държавите пред значителни рискове, включително повишаване на цената на капитала за правителствата и бизнеса, както и вероятност от преместване на дейности на финансовите компании и ограничаване на ликвидността на пазарите.

„Най-голямото опасение за централните банки е от пресушаване на репо пазарите, което би повлияло на паричната политика. Този риск не трябва да бъде неглижиран“, посочва Ноайе.

Данъкът върху финансовите транзакции в еврозоната трябваше да влезе в сила през следващата година, но беше отложен заради споровете за формата и обхвата му.

Ноайе препоръчва европейските власти да се фокусират върху въвеждането на налог, подобен на който действа във Франция и в момента – да обхваща „един, два или няколко сегмента от финансовия пазар, без вредни последици“.

Франция облага с данък 0,2% сделките с акции на големите публични компании, което е значително по-ниско спрямо аналогичния гербов налог във Великобритания, отбелязва изданието.

Миналия месец законопроектът на ЕК за въвеждането на „данъка Тобин“ се сблъска с още една пречка – юридическият съвет към Съвета на финансовите министри на държавите от Евросъюза посочи, че данъкът превишава националните юрисдикции, нарушава европейското законодателство и дискриминира държавите, които не го прилагат.

Кристиан Ноайе препоръчва на правителството на Франсоа Оланд да започне да осъществява структурните реформи, за да се върне икономиката на Франция към устойчив растеж.

Шефът на френската централна банка призовава за реално съкращаване на публичните разходи, които са се повишили до 57% от икономиката на страната. Свиването на бюджетния дефицит досега се финансираше предимно от увеличението на данъците, подчертава Ноайе. Той настоява и за осъществяване на реформите на пазара на труда, както и на пазара на услуги, които правителството досега избягваше.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Ха, Ха... ако ще кръстят данък на мен, аз мога да ИМ предложа 100 и то такива, че маймуните никога да не разберат какво плащат !! А не като системните ***, дето трябва да лъжат маймуните в очите, че първо ще им сложат само малко /чрез ЗАКОН/, та после да имат право да им сложат повече /чрез подзаконов нормативен акт - наредба/... - ама нямам толкова имена... ;((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още