IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия първа в света въведе данък върху високочестотната търговия

Страната ще облага и сделките с дериватни инструменти, но банки и големи корпорации предупредиха, че това ще свие допълнително ликвидността на пазара

12:11 | 02.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Италия първа в света въведе данък върху високочестотната търговия

Италия днес стана първата страна в света, която въведе данък върху високочестотната търговия, съобщи британският вестник Financial Times.

Действията на страната се разглеждат от изданието като тест за въвеждането на допълнителни мерки срещу противоречивата практика.

Италия ще въведе и данък върху търговията с дериватни инструменти, като това е последната част от двуетапен процес, започнат през тази година, за облагане на транзакциите на фондовия пазар.

Данъкът ще се прилага независимо къде е извършена транзакцията, стига една от страните по сделката да е базирана в Италия.

За високочестотната търговия са установени прагове за промяна и отказ от сделки, след които за всяка промяна или отказ, извършена в рамките на половин секунда, ще бъдат таксувани с 0,02%.

Ще има фиксирани такси за дериватите в зависимост от вида договор, а сделките извън борсите ще бъдат обект на по-високо облагане. Посредниците са изключени от данъка.

Италианският вариант е съсредоточен изключително върху високочестотната търговия и дериватите, които често се използват от банките и големите корпорации като хедж срещу риск. Голяма част от тях настояха в петък за изясняване на ключови подробности, като предупредиха, че новите данъци може да се отразят неблагоприятно на ликвидността на италианския пазар. След въвеждане на данъка върху операциите с акции през март търгуваните обеми намаляха рязко.

Европейските политици обмислят данъци върху финансовите транзакции като опит за стабилизиране на пазарите, ограничаване на спекулативната и восокочестотната търговия и набиране на средства за запушване на дупките в бюджетните си дефицити.

Със свое решение Европейската комисия подкрепи 11 държави от еврозоната, които искат да въведат такива данъци, макар че Франция въведе вариант, подобен на британския гербов налог, още преди година. Подобни предложения бяха лансирани и от законодатели в САЩ и Австралия.

Данъкът върху финансовите транзакции, предложен от ЕК за целия Европейски съюз, бе отложен на фона на яростните критики от пазарните участници заради несъвършенствата в начина, по който се предлагаше да бъде приложен, момента на събиране и обектите, които подлежат на облагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още