IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбите от високочестотната търговия спадат

Все още не е намерена правилната формула за регулацията на този тип сделки, твърдят експерти

22:36 | 16.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Печалбите от високочестотната търговия спадат

„Няма точна и ясна дефиниция за високочестотната търговия, но във всеки случай това е търгуване в рамките на няколко милисекунди до един ден, а развитието на високите технологии позволи навлизането на този тип търговия. Има много противоречиви мнения, но те не вредят на пазара, иначе щяха да бъдат забранени“, заяви Антон Панайотов, директор на Alaric Capital, в предаването Ivestbook на Bulgaria On Air.

Той обясни, че фокусът във високочестотните сделки е започнал върху търговията с акции, но това вече се променя и към опции.

„Истината е, че бързината дава предимството на този тип търговия за огромни печалби. Стратегиите, на които се залага са съответните алгоритми, които всяка компания разработва, а чрез тях може да получат информация за постъпващите поръчки, за съответния актив на дадената борса“, коментира Милен Курдов, ръководител отдел Продажби в българския клон на британския брокер ActivTrades PLC.

„Идеята е да се внесе по висока ликвидност на пазара, но в същото време могат да предизвикат и вакум“, каза той и посочи и примера с Dоw Jones от месец май през 2010 година, когато вследствие на объркан алгоритъм само за шест минути индексът спадна с около 9%.

По думите му високочестотните сделки наистина снижават спредовете и внасят ликвидност на пазара.“Факт е обаче, че ако аз търгувам и знам,че на самия пазар някой друг знае информацията с една-две секунди преди мен, ще излезе, че аз плащам неговата поръчка. Оттук ще се стигне до наличие само на високочестотни сделки“, коментира Курдов.

На различно мнение обаче беше Панайотов. Според него дори черният ден на Wallstreet от 2010 г. щеше да изглежда по-различно: „Ако не бяха те, индексът щеше да спадне не 5%, а с 15%“.

Все още обаче не е намерена правилната формула за този тип търговия, признава той. Въпросът е каква да бъде регулацията й.

„Има предприети стъпки по закони за облагане с данъци за подобни сделки, както в Италия. По този начин броят им ще спадне драстично за един ден“, допълни Курдов.

И двамата се обединиха около факта, че печалбите от тези сделки са се понижили в сравнение с количеството отпреди няколко години, защото участниците са много повече и се е получило пренасищане на пазара. Това според Панайотов ще доведе и до саморегулация на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още